Hopp til hovedinnholdet

Er det unormalt å være så mye alene som jeg er?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Er det normalt å være så mye alene som jeg er? 12 sammenkomster med venn i løpet av 2018 foreløpig. 12 sammenkomster på 100 dager. Jeg har regnet ut på chatte-loggene mine at jeg ikke er oftere med venner, enn det. Jeg har venner og er veldig utadvendt. Men hvorfor det blir så sjeldent synes jeg er unormalt. Jeg er en person som gjerne snakker foran forsamlinger.. På sosiale medier tror folk jeg lever et bra liv, inkludert foreldrene mine fordi de barer hører om gangene jeg møter venner og finner på ting. Men jeg er mye er alene, enn de tror. Jeg liker ikke arbeidsmiljøet på jobben min, jeg kommer hjem, spiser mat, trener og legger meg. I blant kommer jeg innom foreldrene mine og vi har gode samtaler. Men jeg tror ikke folk forstår hvor mye alene jeg egentlig er. Men det jeg virkelig lurer på er om det normalt å være så mye alene som jeg er? Og er jeg alene om det? Og helt til slutt: Hva burde gjøre/ikke gjøre får å få vennene på kroken? Gjør jeg noe feil? I så fall hva? ;S

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Hva som er normalt når det gjelder sosial omgang med venner, er veldig forskjellig fra person til person. Noen trives veldig godt i eget selskap og nyter å være mye alene, mens andre stadig vekk oppsøker venner og sørger for å finne på ting. 

Det viktigste er at du finner den riktige balansen for deg og ikke tenker at du er unormal på noe vis. Hvis du kjenner på at du ønsker å være mer sammen med de vennene du har, så forsøk å gjøre noe med situasjonen.

Først og fremst må du våge å ta noen sjanser, og snakke med de du ønsker å bli venn med.  Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv. Ikke tenk at du må ha så mye interessant å fortelle, vær heller interessert i den andre, still spørsmål og la den andre få fortelle om seg selv.

Hva er det du liker å holde på med? For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Da får du også venner utenom jobben.

 

Hvis du ikke trives på jobben, er det viktig at du snakker med noen om dette. Ta det opp med din sjef, tillitsvalgt eller verneombud. Sammen kan dere finne ut hva som kan gjøres for at du skal få det bedre på jobben.

Snakk også med foreldrene dine om hvordan du har det. Det hjelper å være åpen om vanskelige tanker og følelser. For mange kan ensomhet være et tema som en kan synes det er flaut og vanskelig å snakke om. Kanskje har de gode ideer om hva du kan gjøre for å få kontakt med andre?

Kanskje du kan invitere noen hjem til deg? Ta initiativ til å finne på noe sammen med de vennene du faktisk ha vært samme med de siste 100 dagene. Kanskje er det noen av de som har det som deg uten at du vet om det?

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt når en skal ta initiativ til kontakt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. For eksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Håper dette var til noe hjelpe for deg i tillegg til at jeg anbefaler deg å lese de artiklene jeg legger ved svaret.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser