Hopp til hovedinnholdet

Hva er normalt å gjøre når en går på do? Hva hvis jeg får urin på klærne?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om en ting. Når jeg er på do så lurer jeg på hva folk gjør på do som er normalt? jeg sliter med tvangstanker og vet ikke lenger hva som er normalt. Så lurer jeg på når jeg er på do også har jeg har gjordt det jeg skal så tørker jeg meg i baken også da kan det hende jeg får urin på henda. så tar jeg på meg buksa og drar ned genser også går jeg og vasker henda og da kan det hende at det kommer urin på buksa og genseren. Hva tenker du om dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20

Du spør hva som er normalt å gjøre på do fordi du sliter med tvangstanker. Videre forteller du at du kan få urin på hendene og muligens på buksa og genseren før du få vasket hendene. Først vil jeg si at dette ikke er farlig.

Når jeg leser spørsmålet ditt får jeg inntrykk av at du strever med engstelse i "toalettsituasjonen". Du blir engstelig for å få urin på deg og sannsynligvis for å være skitten. Kanskje blir du også engstelig i andre, liknende, situasjoner. 

Du forteller at du har tvangstanker. Tvangstanker er ubehagelige og påtrengende tanker som kommer om og om igjen og som en ikke klarer å få bort. De handler ofte om at en er skitten eller har bakterier på seg. Mange med denne typen tvangstanker vasker seg mye og blir engstelige for ikke å få bort det skitne eller bakteriene. Dette kalles tvangshandling som kommer som en følge av tvangstanken. 

Hvis det er slik du har det så vil jeg anta at du ofte er engstelig og urolig. Dette kan føre til at en blir sliten og kanskje også trist og lei seg. Jeg tror ikke du vil ha nytte av at jeg forteller hva som er normalt når en går på do. Det jeg tror vil være nyttig for deg er å søke hjelp for tvangstankene. 

Min anbefaling er å ta kontakt med fastlegen din. Bestill en time og fortell ham eller henne om hvordan du har det. Skriv gjerne ned ulike tanker som kan være tvangstanker og ulike tvangshandlinger (de tingene du føler du må gjøre og som du ikke klarer å stoppe). Vis listen til fastlegen. Fastlegen vil da kunne vurdere om det du strever med er tvangstanker/handlinger og vurdere om du vil ha nytte av å bli henvist til psykologisk behandling. En har i dag gode behandling for tvangssymptomer slik at de som strever med tvang kan få det bedre. Ønsker du ikke å snakke med fastlegen kan du ta kontakt med helsestasjonen for ungdom.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse