Hopp til hovedinnholdet

Trenger hjelp med mitt raseri.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har et problem innen raseri. Jeg er veldig ofte sint, og har alltid lyst til å slå eller knuse noe/noen. Jeg knytter alltid henndene mine og da klorer neglene mine seg inn i huden, det liker jeg godt. Eg slår av og til i veggen og liker å bokse får da får eg sinne ut. Er det noko galt med meg? I tilegg banner jeg hele tiden som også hjelper med sinne. Eg trenger hjelp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 14 år

Du skriver at du opplever problemer med raseri. Du lurer på om det er noe galt med deg, og du ønsker hjelp. 

Når vi blir sinte kan de fleste av oss kjenne at det "bobler opp" inni oss. Hjertet kan slå fortere, blodet går raskere rundt inne i kroppen og musklene spenner seg. Dette er naturlige reaksjoner som skjer automatisk og det kan danne en følelse av et "trykk" som vil ut. Når vi da strammer knyttnevene sammen, beveger oss brått, kanskje slår i luften og ikke minst hever stemmen og bruker styggere ord/banneord gir vi utløp for det "trykket" på innsiden. Dette kan føles godt. Men, det er ikke alltid at det gjør oss noe mindre sint. At du gjør disse tingene betyr ikke at det er noe galt med deg! Ganske mange mennesker reagerer på denne måten når de blir sinte.

Men, det betyr ikke at det er bra å reagere sånn. Den måten å handle på når man er sint kan resultere i at andre blir redde. Kanskje har du selv opplevd å bli redd når en voksenperson har reagert sånn? Det er heller ikke noe ålreit å føle at man mister kontroll over seg selv og hva man gjør. Det kan også resultere i skader på ting eller personer, eller deg selv! 

Siden du skriver at du er mye sint, tenker jeg at det kanskje er en grunn til det? At du har opplevd eller opplever ting i ditt liv som kanskje ikke er så bra? Hvis det er tilfelle vil det hjelpe å få noen å snakke med. F.eks helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. Helsesøster har taushetsplikt om ting du forteller. Hun/han kan også hjelpe deg til å finne bedre strategier for deg til hvordan å reagere når du blir sint. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser