Hopp til hovedinnholdet

Selvmordstanker

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente med en fin familie og gode venner, jeg er flink på skolen og skulle vel egt hatt det ganske bra. Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor, men jeg har gått ca. et halvt år å tenkt på selvmord fordi jeg føler bare at livet ikke gir meg noen glede. Det er liksom ikke vits i å leve. Har gått til helsesøster men det hjalp ikke en pøkk. Om jeg sier det til noen så kommer sikker alle til å tenke at jeg bare vil ha oppmerksomhet, fordi dessverre så er dagens samfunn sånn at om man sier at man har det vanskelig så blir man automatisk en såkalt «attentionhoe». Det er jo veeeeldig flatterende. Jeg føler at det ikke er noe som har noe betydning, og vi skal jo alle dø engang uansett. Vet ikke hvorfor jeg i det hele tatt gidder å skrive det her for tror ikke det kommer til å påvirke meg eller mine valg uansett. Men takk for at dere gidder å lese, håper på svar (hvis jeg lever da)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til meg her på ung.no.

Du forteller at du synes du har en fin familie, du har venner og er flink på skolen, så du tenker at det meste ligger til rette for at du skal ha det bra. Likevel er det ikke slik. Du føler at livet ikke er verdt å leve, og det er mange unge som føler det på samme måte som deg. Selv om alt tilsier at du skal ha det bra, er det ikke sånn. Og da føles det kanskje enda verre for deg. Jeg synes det er trist å høre at du har det så vanskelig og vondt nå.

Du har snakket med helsesøster flere ganger, men føler ikke at det har vært til noen hjelp for deg. Det var leit å høre.

Jeg tror ikke dette er fordi du trenger oppmerksomhet. Dette er ikke for moro skyld og du skal få den hjelpen du trenger. Du må ikke være redd for å fortelle dette til noen. Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine om hvordan du har det, og ikke skjule noe. Fortell alt rett ut som det er uten å tenke konsekvensene. De kommer til å hjelpe deg.

Du kan også snakke med en annen voksen i familien din,eller dra tilbake til helsesøster på skolen din, og du kan også gå til helsestasjon for ungdom hvis du har en i nærheten av der du bor. Der jobber det både psykiatriske sykepleiere, leger, helsesøstre og psykologer som alle er der for nettopp deg. Det er ikke ventetid, og det er gratis. I tillegg har de som jobber der taushetsplikt.

Det aller viktigste nå er at du ikke går med dette alene. Fortell det til en eller annen voksen. Hva med foreldrene til en av vennene dine, eller læreren din?

Jeg tenker at det er viktig at du snakker med noen for å forhindre at du faktisk går til det skrittet at du tar livet ditt. Du har slike tanker nå, og alt føles sikkert helt håpløst og uopprettelig for deg. Men du kommer ikke til å ha det sånn for alltid. Det er tøft å være ung, men du vil få det bedre etterhvert. Det er så utrolig mange positive ting i livet som du skal oppleve. Jeg vet at du ikke synes det hjalp å snakke med helsesøster, men det finnes mange andre og jeg håper du får bedre kontakt med en annen enn helsesøster.

Du kan også ringe til alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111,eller du kan gå inn på www.korspaahalsen.no, som er en nettside hvor du kan chatte med voksne, og hvor du også kan ringe inn anonymt hvis du vil.

Lov meg at du forteller dette til noen så fort du bare kan. Jeg tenker på deg, heier på deg og venter på at det skal ordne seg for deg. Ønsker deg masse lykke til, og vit at du kan skrive hit igjen når det skulle være. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å hjelpe deg.

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser