Hopp til hovedinnholdet

Livet mitt er snudd på hodet etter jeg mistet min mor, har selvmordstanker

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg mistet moren min brått i fjor sommer og livet mitt er helt snudd på hodet. Jeg sliter med konstant depresjon og med selvmordstanker som har vært så sterke at jeg ikke kan sette ord på det. Mamma var det eneste menneske jeg hadde i livet mitt, hun var alt for meg og nå er hun plutselig bare borte. Jeg vet innerst inne at hun aldri kommer tilbake men jeg klarer ikke å gi slipp på henne. Jeg har allerede erfart så mye død i livet mitt, blant annet med min far og søster, men med henne så er alt lagt i grus. Jeg går rundt i konstant tåke, fylt med angst og lengsel etter det som var, det er som om at jeg leter og leter og blir mer og mer frustrert når jeg aldri finner henne. Alt jeg gjør er å vente på at hun skal komme inn døren å fortelle at alt var bare en dårlig spøk. Siden hun døde har jeg bodd alene i leiligheten vår. Jeg har ikke et menneske å prate med, neste null kontakt med verden utenfor å jeg holder på å bli gal. Alt gjør så vondt at det eneste jeg vil er å ende det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 20 år

Kjære deg. Takk for at du skriver til ung.no. Det høres ut som du har det veldig smertefullt nå, og det er helt forståelig.

Det første som slår meg er at du allerede har opplevd veldig mye mer enn mange på din alder. Alle mennesker mister noen i løpet av livet, men for din del så har du opplevd mye tidlig i livet og det er ikke rart at du synes at det er vanskelig å takle det som skjer med deg nå. Det var trist å høre at moren din som du var så glad i har gått bort. 

Det er ingenting galt med reaksjonen din på det som har skjedd. Det at du nå føler deg deprimert og engstelig og føler at livet er så vondt at du ikke klarer å takle det kommer av den sorgen som du nå opplever. Det høres ikke ut som du holder på å bli gal, du viser normale reaksjoner på en unormal situasjon som har ført til mye smerte og sorg for deg. Jeg forstår godt at du er fortvilet, det hadde jeg også vært. Det er veldig smertefullt det du nå går gjennom og det er mye å bære for et menneske. 

Jeg tenker at situasjonen du er inne i nå og det vonde du har opplevd hittil ikke predikerer hvordan livet ditt kommer til å bli senere. Du er kun 20 år og har opplevd å miste flere som stod deg svært nær - dette er en prosess som er tung og vanskelig å bære. Likevel så er det sant som du sikkert har hørt tusen ganger, sorgen går over i andre former etterhvert som tiden går. Det blir viktig for deg nå å klare å fylle dagene dine med noe som gir mening, du trenger ikke å tenke på store prosjekter - men småting som gjør at du kommer deg gjennom dagene minutt for minutt, time for time. Husk å få i deg tilstrekkelig med mat og drikke selv om det kanskje ikke frister. Det er tyngre for kroppen å holde seg gående uten at dette er på plass, da blir følelsene enda mer intense og vanskelige. 

Jeg tenker også at du trenger noen å snakke med. Det at du opplever så mye sorg og vonde følelser som du gjør nå tenker jeg som sagt at er normalreaksjoner på belastende hendelser og ikke nødvendigvis psykisk lidelse (som kan oppstå hos hvem som helst) - men likevel kunne du helt sikkert hatt godt av å snakke med noen, enten om det er en psykolog eller andre. Dersom du tenker at du trenger en psykolog kan du ta kontakt med fastlegen din for å få henvisning. Et annet alternativ er helsestasjon for ungdom der du bor, dette er gratis. 

Du kan også snakke med fastlegen din for å eventuelt begynne i en sorggruppe for å bearbeide det som har skjedd. Det finnes sorggrupper rundt hele landet (her kan du søke på din kommune) og dette kan du også snakke med fastlegen din om for å få oversikt over. Dersom noen av de du har mistet har tatt sitt eget liv (dette skriver du ikke noe om, jeg bare nevner det i tilfellet) så finnes det en landsdekkende forening for etterlatte etter selvmord som heter LEVE. Veldig mange finner trøst i å snakke med andre som har opplevd lignende som dem selv. 

Dersom du ønsker å skrive med noen heller enn å snakke direkte kan du skrive til Kors på halsen eller Si det med ord

Jeg vet at det kan være vanskelig å se dette nå, men ditt liv har verdi i seg selv. Det at følelsene dine er intense og tunge nå er naturlig. Disse vonde følelsene og tankene kommer ikke til å vare evig. DU er verdifull og kommer til å få det bra igjen - det tar naturligvis tid å komme seg fra det å miste noen som stod deg så nær. Prøv som sagt å fylle dagene med noe minutt for minutt og prøv å ta kontakt med noen i nettverket eller slekten din som du kan snakke med, eller med noen av hjelpetilbudene jeg har skrevet om til deg. Det er verdt et forsøk.

Jeg tenker på deg og på at du er verdifull, varm klem fra meg. <3 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser