Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg lurer på om det går an å ha PTSD etter å ha opplevd en/flere hendelser de fleste vil kalle «normale»?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om det går an å ha PTSD etter å ha opplevd en/flere hendelser de fleste vil kalle «normale»? Jeg plages hver dag av lyder/bevegelser som minner meg om en spesifik person og dette er veldig slitsomt. H*n har ikke vært der for meg som h*n skulle vært når jeg vokste opp, og jeg tror dette henger sammen med at jeg reagerer så negativt på lyder/bevegelser som minner meg om h*n. Når jeg hører lyder som minner meg om h*n får jeg en sterk følelse av at jeg vil komme meg vekk og det føles ut som alt inni meg raser sammen. Det er mye værre når jeg hører lydene fra personen, da blir disse følelsene mye mye sterkere. Disse lydene er bl.a. spiselyder. Jeg føler meg dum som reagerer så sterkt på disse tingene, jeg har jo ikke f.eks blitt voldtatt eller misbrukt fysisk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16,

Takk for at du skriver inn.

Du strever med å bli trigget av lyder som minner deg om en person som tidligere ikke har vært der for deg slik han eller hun burde ha vært. Når du trigges så kjenner du stort ubehag, en sterk følelse av å måtte komme deg bort og det føles som om alt inni deg raser sammen. Følelsene dine blir enda mer instense når du hører vedkommende lage disse lydene selv.

Det er slik at mennesker er ulike, og har ulik sårbarhet til negative hendelser, og derfor kan man reagere mer eller mindre på potensielt traumatiske opplevelser. Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det med denne personen. Du kan snakke med foreldrene dine, eller helsesøster, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. På denne måten kan du få hjelp til å jobbe deg gjennom dette, slik at det ikke plager deg sånn i hverdagen. Dersom du synes det er vanskelig å snakke om dette, vis gjerne den du velger å snakke med, det du har skrevet inn til oss. Jeg synes du forklarer godt hvordan du strever. Dersom du er opptatt om hvorvidt det er diagnosen PTSD du har, vil jeg råde deg til å snakke med fastlegen din. Fastlegen din har mulighet til å henvise deg videre til utredning ved Barne- pg ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) dersom dette blir riktig for deg.

Jeg legger ved noen artikler som jeg tror du kan ha nytte av å lese. Jeg ønsker deg lykke til videre. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser