Hopp til hovedinnholdet

Har hatt panikkangst og opplever kaos i hodet og følelsene etter dette 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har i en periode på 3 år slitt med angst, og i perioden januar - begynnelsen april har jeg slitt med panikkangst. Jeg har fått veldig god behandling for den angsten jeg har slitt med og har lagt panikken i stor grad bak meg og er nesten ikke lenger redd for det jeg har hatt angst for tidligere. Samtidig bærer jeg på en veldig underlig følelse nå som jeg har lagt panikkangsten bak meg. Jeg sliter mye med dårlig motivasjon, kaos i tankene, en likegyldighet og fremmedfølelse til livet. Er det vanlig at det er kaos i hodet og følelseslivet etter en slik intens periode? Kommer det til å løse seg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt 20 år! 

Så fint at du skriver til ung.no med spørsmålet ditt.

Du forteller om at du har slitt med panikkangst og at du for det meste har klart å legge dette bak deg nå. Du føler likevel at etterdønningene fra dette gir deg en følelse av lite motivasjon, kaos, likegyldighet og fremmedfølelse til livet og så lurer du på om det er vanlig. 

Jeg tenker at det høres ut som du nettopp har kommet deg ut av en ganske intens periode med panikkangst. Panikkangst er svært slitsomt for kroppen selv om det ikke er farlig. Kroppen går i "krisemodus" og tror at det er noe galt som skjer når det ikke er det på ekte. Dette er uten tvil slitsomt å  oppleve både fysisk og psykisk. Det at du nå føler deg sliten og kaotisk og likegyldig kan godt være et resultat av dette. Kanskje kan det også tenkes at du nå er i en litt sånn "utprøvingsfase" der du merker at du har lagt bort angsten og panikkangsten (for det meste) men kanskje går litt "på vakt" for å sjekke at den ikke kommer tilbake? Dette kan være en slitsom situasjon også for kroppen slik at du nå føler at du ikke har så mye å gå på.

Jeg tenker at jeg ville gitt det litt tid og prøve å nyte din nye hverdag uten så mye angst som tidligere. Prøv å dyrke fram de tingene du liker å gjøre på, fyll dagene dine med aktiviteter som er meningsfulle for deg, ta kontakt med personer du bryr deg om og ta en dag av gangen! Det er vanlig at livet svinger litt i hvordan vi har det og nå som du har vært i behandling og også har fått det bedre så kan det hende det tar litt tid før du kommer over i en periode der du kjenner at du har det helt fint. 

Dersom du merker at du trenger å snakke med noen på nytt så går det an å kontakte hjelpeapparatet på et senere tidspunkt - men mest sannsynlig tenker jeg at noen av disse symptomene du nevner vil avta gradvis av seg selv. Dersom du ønsker å snakke med noen over internett om hvordan du har det kan du f.eks skrive til Si det med ord for å dele tanker og erfaringer med andre. Det hjelper ofte å ikke føle seg så alene om det man opplever.

Jeg legger ved noen artikler til deg om angst og følelser som du kan lese om du vil.

Lykke til videre og takk igjen for at du skriver til oss! Det kan du også gjøre ved en senere anledning dersom du ønsker det :) 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser