Hopp til hovedinnholdet

Kjærlighetsorg.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Kjæresten min slo opp med meg igår, og idag fikk jeg vite at han liker en annen jente. Han sårer meg bare, og har såret meg flere ganger. Jeg har så kjærlighetssorg og vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg orker ikke leve mere. Det virker nesten som han ikke bryr seg, og jeg er dødsforlelska. Har vondt i hodet, kvalm og har en svær klump i magen. Han sier han liker oss begge, men det er helt feil. Jeg ligger å gråter hjemme, og det kommer bare til å bli værre. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre vær så snill og hjelp meg fra lidelsen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no

Du beskriver en kjærlighetsorg. Kjærlighetssorg gjør fryktelig vondt, men heldigvis kommer man over det selv om du nå opplever at du kanskje ikke gjør det. Noen bruker lengre tid enn andre, men man kommer over sorgen til slutt.

Kjæresten din gjørde det slutt i går. Det har nettopp skjedd, og da er er det naturlig at du er helt knust.

Det er mange ulike måter å takle en kjærlighetsorg på, og det handler mye om å ta tak i seg selv og følelsene sine, og ikke la dem ta overhånd. Det kan ta tid å komme over en kjærlighetsorg. La deg selv få lov til å gråte og sørge over at det ikke ble dere, men la deg selv også få lov å ha noen pauser der du "tvinger" deg til å gjøre hyggelige ting.

Gi deg lov å få lov å være lei deg. Det er dessverre ingen vidunderkur for kjærlighetssorg, men ikke fortreng følelsene dine, de forsvinner ikke av den grunn. Det er vanlig at man tenker på bare de gode stundene man har hatt sammen. Når du tenker på han kan du også ta med de negative egenskapene hans. Tenk foreksempel på alle gangene han har såret deg.

Hvis du bestemmer deg for det, vil du komme fortere over han enn om du pleier og steller med de gode minnene. Følelsene vil blekne etterhvert. Tiden jobber med deg. Erkjenn at dette kan ta tid, men at det faktisk vil gå over. Prøv å unngå han så mye som mulig. For en periode kan det også være lurt å holde litt avstand.

Gjør ting som du liker og vær sammen med venner som bygger deg opp og gir deg positiv bekreftelse. Selv om du kanskje bare har lyst å være for deg selv, så tving deg til å være sammen med andre. Det kan få deg til å tenke på noe annet.

Det er viktig at du i denne fasen ikke begynner å isolere deg og dyrke sorgen. Da kan nemlig sorgprosessen ta lengre tid. Vær aktiv. Ikke vær så mye alene hjemme, da er det lett for at de tunge tankene kommer.

Fysisk trening kan også være en fin måte å komme seg over bruddet. Hvem har vel tid til å sørge mitt i en løpetur eller trene styrketrening? Når man trenger blir også kroppens naturlige lykkestoff (endorfiner) utløst. Fysisk trening kan også hjelpe på det mentale, og det kan bli lettere for deg å komme deg videre i ditt liv.

Du skriver at du ikke orker å leve mer. Jeg vil anbefale deg å snakke med noen voksen du stoler på hvordan du nå har det. Når man er lei seg og fortvilet er det naturlig å tenke på at en har lyst til å gi opp. Når ting blir bedre og du har kommet deg litt over gutten vil du få lyst å leve igjen. Det er viktig at du ikke sitter med din fortvilelse og sorg alene, men deler den med noen du stoler. Ting blir gjerne verre når man holder det for seg selv. 

Jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser