Hopp til hovedinnholdet

Jeg driver med choking og begynner jeg og bli redd for at folk kan se det

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg driver med choking og begynner jeg og bli redd for at folk kan se det og jeg gjør det bare oftere og oftere. jeg gjør det mint 5 ganger om dagen så jeg har alt i røde neglmerker på halsen så jeg vet ikke heit hva eg skal gjøre med det. Jeg har og lyst til å starte og kutte meg men eg er redd for at eg da kommer til og ta de opp hele hovedpulssåra min så jeg prøver og holde meg unna men det ligger i tankene hele tida. og når eg tenker på det får eg en rar følelse der hovedpulssårene går og på et ar eg skar meg på for noen monter siden ved ei hovedpulsåre til foten. så eg veit ikke hva eg bør gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15,

Takk for at du skriver til oss.

Du forteller at du driver med choking, og at du nå gjør det oftere og oftere, opp til fem ganger per dag. Du er redd for at andre skal se merkene etter dette. Du har også tanker om at du skal begynne å kutte deg i stedet for, samtidig som du er redd for at du kan komme til å kutte deg inn til hovedpulsåren. Det du lurer på er hva du skal gjøre med dette.

Jeg blir bekymret for deg når du beskriver selvskadingen du har, og tankene du har rundt selvskadingen din. Kvelning som en måte å selvskade på, kan gi mange alvorlige følger som tap av bevissthet, hjerneskade og skade på sentralnervesystemet etter så kort tid som tre minutter, hodepine, desorientering, forvirring og kvelning har også medført flere dødsfall. Det er et sjansespill å kvele seg fordi man risikerer å besvime før man får åpnet for lufttilførsel igjen.

Du skriver at du gjør dette oftere og oftere. Det å kvele seg, innebærer å forhindre blodtilførsel til hjernen ved å klemme eller legge trykk på halsen. Når man slipper opp dette trykket strømmer blod og oksygen til hjernen, som fører til at man kan oppleve en slags rus. Kan du kjenne deg igjen i dette? Kan dette medvirke i at du opplever å kvele oftere og oftere? 

 

For meg blir det viktig at du får kunnskap om hvordan man tenker om selvskading. Selvskading handler ofte om å slippe unna intense og ubehagelige følelser som man opplever i forbindelse med vanskelige livshendelser eller psykiske plager. Noen av de som selvskader har også selvmordstanker. Du skriver ikke noe om du har noen tanker eller vet bakgrunnen til hvorfor du selvskader. Vi på ung.no vet at det hjelper å snakke om det man strever med. Ikke stå alene med det det vonde. 

Jeg vil på det aller sterkeste råde deg til å snakke med noen om at du selvskader. Har du en voksen du har tillit til? Mamma, pappa eller en annen omsorgsperson? Du kan gjerne vise dem hva du har skrevet inn til oss, og bruke dette som et utgangspunkt for en videre samtale. Jeg legger ved en artikkel om hvordan man kan prate med sine nærmere om at man strever.

Dersom du synes dette blir for vanskelig, så kan du ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. Du kan også snakke med fastlegen din. Både helsesøster og fastlege har god erfaring med å lytte til ungdom som strever. Fastlegen din kan også henvise deg videre til behandling hos psykolog ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Et annet alternativ er å ringe gratis til Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. Der vil du kunne få god støtte til å komme deg videre.

Du vil kunne få god hjelp med å komme deg gjennom det du strever med nå, og på denne måten vil du komme til å se at det finnes andre og bedre alternativer for deg. Du vil få det bedre med deg selv. Ikke gi opp, du er verdt å få det bedre.

Jeg legger avslutningsvis ved noen artikler som omhandler selvskading som jeg tror du kan ha nytte av å lese. 

Jeg ønsker deg all lykke videre. Ta godt vare på deg selv!

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser