Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å vise til kjæresten min at jeg elsker ham.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er I et forhold med en fantastisk gutt, og jeg elsker ham av hele mitt hjerte. Men, jeg vet liksom ikke hvordan jeg skal oppføre meg til han eller hva jeg skal si. Jeg sliter å snakke med folk og jeg klarer ikke å vise at jeg bryr meg liksom. Å nå tror jeg han ikke vil være sammen med meg og det er greit liksom fordi jeg klarer ikke å være i et forhold med ham, jeg klarer ikke å vise at jeg elsker ham men jeg gjør det å jeg meg selv har alltid opplevd kjærlighet fra alle rundt meg så det er ikke noe med det. Mn av og til føler jeg at det aldri kommer til å gå over hele denne greia med at jeg ikke klarer å vise at jeg bryr meg eller elsker ham. Jeg tidligere har vært deprimert å vet ikke om det kan ha noe med det å gjøre eller hva det nå enn er

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Kjærlighet og forelskelse er både spennende og deilig, men kan samtidig være veldig komplisert.

En skal lære seg å bli trygg på og nær et annet menneske som en ikke er i familie med. Vedkommende skal få komme inn ens intimsone som kanskje bare de nærmeste i familien har fått kommet inn i før. En kan kjenne på forventninger og følelser som en tidligere ikke har kjent på. Og alt dette kan føre til tanker som gjør en forvirret, redd og usikker. er dette noe du kjenner igjen?

De fleste av oss har kjent på mye av det og det er noe en må lære seg å finne ut av ved å erfare og våge å utfordre egne tanker og følelser. 

Ofte handler det om å bli trygg på seg selv og at en er verdt å elske. Derfor er det lurt å sjekke ut hva du tenker om deg selv og forsøke å styrke ditt eget selvbilde og tanker om at du er god nok som den du er.

Du lurer på om din tidligere depresjon kan ha noe med dine vansker å gjøre. Det kan det til en viss grad, da en vet at depresjon påvirker selvbildet negativt og får en til å bli mer opptatt av egen negative tanker og følelser. En kan bli likegyldig overfor andre og ha vansker med å vise oppmerksomhet til andre. Men om en er klar over dette, kan en aktivt sørge for å unngå dette.

Men det er mange måter å vise at en er glad i og elsker sin partner. Noen har kommet fram til av vi grovt inndelt har 5 kjærlighetsspråk.

  1. Fysisk nærhet (berøring, kos, kyss, sex)
  2. Tid og oppmerksomhet (å være fysisk og psykisk til stede)
  3. Verbal bekreftelse (å si "jeg elsker deg", gi komplimenter)
  4. Gaver (små eller store oppmerksomheter som viser at du kjenner ham/henne godt)
  5. Tjenester (å ta husarbeidet, gi massasje).

Hvilke av disse kjærlighetsspråkene er mest fremtredende hos deg og hvilke tror du kjæresten din setter mest pris på? Kan dette være noe du kan bruke for å øve deg på å vise at du elsker kjæresten din? For noen er det naturlig å si åpent at en elsker sin kjæreste, for andre er ikke det like naturlig. Ønsker du å utvikle noen av språkene, er det bare til å øve. 

Våg å ta noen sjanser, husk at du øver deg og jo mer du øver, jo flinkere blir du. Alle har vært nybegynnere på dette området. Forsøk å overse tanker og følelser om at det er kleint eller flaut.

Ellers vil jeg anbefale deg å ta en prat med noen voksen som du stoler på. Det kan være en i familien, eller helsesøster på skolen. Sammen kan der finne ut hva du tenker som gjør at du synes det er så vanskelig å vise kjæresten din at du er glad i ham.

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Forelsket, men sjenert?

Sjenert (colourbox.com)

Har du aldri hatt kjæreste? Eller kanskje du er avstandsforelsket, men blir flau ved tanken på å vise det til noen. Les hva du kan gjøre for å få kjæreste.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser