Hopp til hovedinnholdet

Føler jeg ødelegger alt i familien min og er grunnen til alt dumt som skjer

Jente 13 år
 

Spørsmål

jeg føler at jeg alltid ødelegger alt i familien og at jeg er grunnen til alt dumt som skjer. noen ganger så vil jeg bare gråte helt til jeg ikke klarer lenger. har dere noen tips til hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 13 år

Takk for spørsmålet ditt!

Så leit å høre at du tenker på at du ødelegger alt i familien. Du forteller ikke noe om hvor disse tankene kommer fra eller hva som får deg til å tenke at du ødelegger alt. Det høres for meg ut som om du ikke har det så bra. I vanskelige perioder så får man gjerne mange tanker om at man ikke er bra nok, ødelegger for andre, er skyld i noe, er verdiløs, ikke får til ting og lignende. Dette er svært tunge tanker - men tanker trenger ikke å ha noe med virkeligheten å gjøre. Selv om du tenker at det er slik - så trenger det ikke å være slik. Jeg synes det høres rart ut at du ødelegger alt i familien. Kanskje har dere kranglet eller du synes det er vanskelig å snakke med dem om hvordan du har det inni deg. 

Jeg foreslår at du forteller til foreldrene dine (eventuelt søsken dersom det er aktuelt) om hvordan du har det og hvilke følelser du har. Dersom du bare går rundt med dine egne tanker uten å snakke med noen om dem så blir ofte tankene mer tunge og vanskelige. Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen din eller helsestasjon for ungdom der du bor. Mange synes det kan være godt å snakke med noen som ikke er i familien om det som er vanskelig. Det kan hende det er slik for deg også. Dersom du heller vil snakke med noen voksne på internett kan du skrive til Kors på halsen

Jeg håper du får det bedre snart og ønsker deg lykke til.

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser