Hopp til hovedinnholdet

Jeg strever med angst og depresjon. Kan jeg legges inn?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år som sliter mye med angst, depresjon, selvmordstanker og selvskading. Jeg har gått og fått hjelp mange steder men ikke noe har fungert. Så jeg har tenkt litt på innleggelse. Det var noe foreldrene mine nevnte for litt siden, men ikke hørt no mer om det. Jeg vil få hjelp. Så kan jeg legges inn? Og hva skal jeg si da og til hvem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15

Du forteller om angst, depresjon, selvskading og selvmordstanker. Nå lurer du på om du kan legges inn, hva du skal si og hvem du skal snakke med. 

De fleste som strever med psykiske vansker bør ikke legges inn på en psykiatrisk avdeling, men gå i behandling på en poliklinikk slik som BUP. (En poliklinikk er et sted man oppsøker for behandling, for eksempel en gang pr uke, og går hjem igjen etter behandlingen). Dette er fordi de aller fleste ungdommer er i behov av å være i sitt vanlige miljø, slik som med venner, på skolen og med familien sin, i tillegg til å gå i behandling. 

Enkelte ganger er det slik at de psykiske vanskene blir så alvorlige at behandling på en poliklinikk ikke er tilstrekkelig. Da kan det hende en må ha behandling inne på en avdeling. Det er dette du nå ønsker. Hvis det er slik at du går i behandling, for eksempel på BUP, vil jeg anbefale deg å snakke med behandleren din om innleggelse. Fortell ham eller henne hvordan du har det og at du ønsker innleggelse. Da vil behandleren din vurdere hva som er den mest hensiktsmessige behandlingen for akkurat deg, enten det er poliklinisk eller å legges inn. Hvis det er slik at du ikke går i behandling kan du ta kontakt med fastlegen din for vurdering av innleggelse. Ettersom du er mindreårig må foreldrene dine være med på vurderingen av om du skal legges inn. Det er derfor viktig at du snakker med dem og at de vet hvordan du har det og hva du strever med. 

Jeg sender med noen artikler som jeg håper du kan ha nytte av.

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser