Hopp til hovedinnholdet

Jeg er deprimert og har hatt angst i mange år. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt som går på vanlig skole. Jeg skal holde det kort og komme til poenget; Jeg er deprimert. Jeg har hatt angst i mange år, og føler en tristhet inne i meg som jeg aldri viser til noen, og ikke engang moren min vet om det. (Har bare mor) Jeg trives ikke på skolen, jeg har masse smerter overalt, (jeg har mange leddsyndromer) og jeg kan ikke gå lange distanser uten å skade beinene mine. Jeg har skulket skolen ganske mange ganger i år, fordi jeg ikke er motivert til å gå på skolen, for jeg føler at alle bare ler av meg. Jeg er hjemme nå, selvom jeg skulle vært på skolen. Jeg tror jeg skuffer mamma, men jeg klarer ikke å gå dit. Hva skal jeg gjøre? Mvh Gutt 14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du skriver at du er deprimert og har hatt angst i mange år. Du har følt på en tristhet inni deg som du aldri viser til noen. Du trives ikke på skolen, føler at alle ler av deg og har skulket en del. I tillegg sliter du med smerter overalt. 

Det høres vanskelig ut for deg og jeg forstår at du blir fortvilet, og kanskje du også kjenner deg veldig alene om å ha det så vondt. 

Det er veldig fint at du skriver inn til oss og spør om hjelp. Det viser at du ønsker en forandring og er motivert for å gjøre endringer for deg selv. Det er et veldig godt utgangspunkt! Jeg tenker det er viktig at du ikke er alene med de vonde og triste tankene dine og heller ikke lar angsten få herje fritt i deg uten å forstå og jobbe med den. Det finnes veldig god hjelp å få for depresjon og angst, men jeg tror det blir for vanskelig for deg å bale med dette helt alene. 

Jeg vil be deg om å snakke med moren din. Fortell henne at du har det vondt, og trenger støtte og hjelp fra henne. Kanskje hun allerede har fanget opp at du strever og at livet kjennes vanskelig ut for deg? Moren din kan tilby deg varme, støtte og omsorg. Det tenker jeg du trenger nå. Dersom du synes det er vanskelig å snakke om det som kjennes så vondt, så kan du skrive noe ned eller du kan vise til det du har skrevet her. 

Jeg vil også anbefale deg å oppsøke helsesøster på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid, og hjelp til hvordan du skal jobbe med depresjonen og angsten din. 

Du kan alltids ringe Alarmtelefon for barn og unge på 116 111 eller bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no eller www.soschat.no. De vil gjerne hjelpe deg!

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg, der finner du fine råd som jeg ber deg om å følge.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser