Hopp til hovedinnholdet

Er stresset og sliten og har konsentrasjonsvansker, blir irritert og sint.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har blitt veldig stresset i det siste av skole og alt som skjer, pga dette har jeg fått konsentrasjonsvansker, blir fort irritert og sint av ingen grunn. Blir spesielt sint på mamma, bare jeg ser på henne kan jeg bli irritert og sint, og det er veldig synd for jeg elsker mamma, og hun vil meg bare godt. Jeg har bare lyst til å være alene på rommet og høre på musikk. Ofte får jeg en klump i magen, akkurat som om jeg er nervøs, men det er ikke noe å være nervøs for. Er trøtt og sliten både fysisk og mentalt hele tiden, med en gang jeg kommer hjem sover jeg. Føler meg lei meg veldig ofte, selvom jeg ikke har noe å være lei meg for. Dette ble bare forsterket når jeg fant ut at jeg ikke kom inn på det jeg ville på VGs. Jeg jobbet så hardt for å komme inn, og når jeg ikke gjør det tenker jeg hva er poenget med å jobbe så hardt?Jeg begynner å gråte av ingenting og overtenker alt hele tiden!! Orker ikke mer, hvordan kan jeg bli kvitt dette, er så lei.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til oss!

Det er veldig vanlig at ungdommer opplever det du beskriver.

Det har kanskje blitt for mange forventinger og krav til deg selv i forbindelse med overgang til videregående skole, slik at du helt har glemt å sette av tid til å "fylle på" ny energi?

For mye stress bidrar til tap av krefter og energi, slik at man blir trett og sliten og mister konsentrasjonen. Når man er veldig sliten, blir man også lettere sint, irritert og lei seg, og vil gjerne være for deg selv.

Du er spesielt sint på mammaen din, som du er så glad i og som bare vil deg så godt. Det er lettere å bli sint på noen man er trygg på og som du vet ikke vil svikte deg. Hun skjønner kanskje mer enn du tror, om hvordan du har det. Du kan jo be om unnskyldning om du føler at du har vært urimelig.

Det var leit å høre at du ikke lykkes med å komme inn på det valget du hadde ønsket deg. 

Men ikke fortvil. Du får alltid nye muligheter, selv om det blir et annet valg enn det du tenkte.

Slik du har det nå, trenger du å få hjelp med å finne balansen i livet ditt igjen. Da trenger du å snakke med noen som kan hjelpe deg å sortere tanker og følelser og finne gode strategier for deg selv, slik at du kan få tilbake energien din.

Jeg vil anbefale deg å oppsøke helsesøster på skolen. Hun er vant til å snakke med ungdommer som strever slik du gjør. Hun kan også hjelpe deg med hvordan du best skal hjelpe deg selv, for å unngå å bli for stresset senere i livet.

Under finner du noen artikler du også kan lese!

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser