Hopp til hovedinnholdet

Jeg er sliten, irritabel og mangler glede. Hva er galt med meg?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg sliter ekstremt mye med slitenhet. Jeg har vært sliten i over ett år nå, men det er virkelig nå det begynner å ta helt knekken på meg. Skole bidrar sterkt til dette. Jeg er på det stadiet at jeg ikke orker tanken på en skolebok til. Jeg er rett og slett utrolig lei. Det er ofte slik at jeg kommer hjem fra skolen, slenger meg ned på sofaen og gråter. Jeg har blitt helt forferdelig på å få ting gjort, fordi jeg ikke har motivasjon eller ork til det. Jeg har blitt utrolig irritabel og nesten frekk i måten jeg oppfører meg på uten at jeg mener det. Jeg klarer bare ikke å kontrollere det. I tillegg føler jeg at jeg ikke har glede overfor noen ting lenger, og det gjør meg utrolig deppa. Før sov jeg 7-8 timer i helgene. Nå sover jeg ofte i 11 timer. Jeg våkner også en del om nettene, og har veldig mange drømmer i en blanding av godt og vondt. Jeg har prøvd å fortelle dette til foreldrene mine, venner og rådgiver, men det er ingen som tar meg seriøst. Hva er galt med meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17

Her på ung.no stiller vi ikke diagnoser. Det er fordi vi ikke treffer dere og ikke kjenner hele deres historie. Jeg kan derfor ikke med sikkerhet si hva som er galt med deg, slik du spør om. Jeg vil likevel skrive ned noen tanker jeg får når jeg leser spørsmålet ditt. 

Det å være sliten, irritabel og ikke kjenne glede over ting du tidligere gledet deg over, kan være et uttrykk for at ikke alt er som det burde være. I tillegg ha du økt søvnbehov som også kan bety at noe er galt. Manglende glede, irritabilitet, søvnproblem (sove for mye) og slitenhet kan handle om konkrete ting som at en ikke er motivert for skole. Da må en se på den konkrete tingen, for eksempel skolesituasjonen, og gjøre noe med den. Men er det slik at du lenge har opplevd deg sliten, irritabel, med mindre glede og økt søvnbehov kan det være et uttrykk for depresjon. Da vil en trenge psykologisk behandling.

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med fastlegen din eller med helsestasjonen for ungdom. Fortell om hvordan du har det og spør om en vurdering av symptomene dvs om det handler om depresjon, utbrenthet, manglende motivasjon for skolen eller andre ting. Sammen kan dere finne ut av hva som skal til for at du skal føle deg bedre. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser