Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir mer deprimert for hver dag som går  

Jente 15 år
 

Spørsmål

Det er ikke alltid like lett å stå opp vær eneste morgen med den motivasjonen man trenger for å komme seg gjennom hele dagen. Vanligvis pleide jeg å stå opp med et passelig humør rund munnen min, men humøret gikk bort da jeg fant ut at livet er som en djevel som jakter på deg til du ikke orker mer, du ender opp med å legge deg på bakken og hyle så høyt du bare kan til halsen din er sår og verker. Ingen hører at du skriker, for selvfølgelig, ingen bryr seg om deg. Når ingen bryr seg om deg er det ikke lett å ha nok motivasjon til å reise seg opp fra senga for å overleve enda en ny dag. For å være ærlig har jeg bare ligget der i timesvis. Timer etter timer og bare sett i taket, som om taket kunne ha vært redningen min, noe det ikke var. Jeg var og fremdeles er, helt utslitt. Jeg orker ikke mer og jeg blir mer og mer deprimert for vêr dag. Jeg bryr meg bare om andre, og ikke meg selv. Jeg har ikke krefter til å snakke om det, og i verste fall... leve.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15,

Takk for at du ville skrive til oss.

For mange unge kan livet oppleves forvirrende, overveldende og fortvilende. Når det kjennes sånn, så kan være det vanskelig å tro på at livet kan bli bedre. 

Du forteller at du strever med å ha motivasjon for å klare deg gjennom dagen, du kan ligge å stirre i taket i timesvis, du kan hyle og gråte, du har tanker om at ingen bryr seg om deg, du kjenner deg utslitt og du har også noen tanker om du ikke har krefter til å leve. Jeg synes det er leit å lese at du har det så vondt.

Det er viktig at du vet at selvmordstanker og tanker om at man ikke har lyst til å leve lenger, er tanker og ønsker om å slippe å måtte streve og slite med det som er trist, vondt og vanskelig i livet sitt. Dette er forskjellig fra å ville dø fra livet. Tankene til mennesker om strever med selvmordstanker er ofte preget av håpløshet og negativitet, og det er liten plass til andre mer nøytrale tanker. Det er derfor veldig viktig å snakke med noen om at man strever med selvmordstanker.

Når du får satt ord på det som er vondt og kjennes overveldende ut, så vil de negative tankene og selvmordstankene dine forsvinne og du vil kunne oppleve å få mer overskudd og energi i hverdagen din. For uansett hvor fastlåst og håpløst alt ser ut, så er det helt sikkert mulig å få til en forandring til det bedre. Helt sikkert. Selv om det ikke føles sånn for deg akkurat nå.

Jeg får tanker om at det er en del av deg som ønsker å få det bedre. Allier deg med denne siden av deg selv, og snakk med noen. Du skriver at du ikke orker å snakke med noen om hvordan du har det. Jeg håper likevel at du klarer dette. Du kan for eksempel vise det du har skrevet til oss, og bruke dette som et utgangspunkt for en videre samtale. 

Har du en voksen du har tillit til du kan snakke med? Jeg vil oppmuntre deg til å snakke med foreldrene dine. Foreldre kjenner ofte barna sine godt, og vil kunne støtte og hjelpe deg.  Si klart og tydelig ifra om at du er dypt fortvilet og trenger hjelp til å få det bedre. Jeg er helt sikker på at foreldrene dine ønsker å ha jenta si i livet og vite om det, enn at du blir så fortvilet over livet ditt at du begår selvmord uten å ha fått muligheten til å få det bedre. Foreldrene dine vil nok bli redde, men de vil også hjelpe deg fordi de er veldig glade i deg og ønsker deg det beste.

Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. Du kan også snakke med fastlegen din. Både helsesøster og fastlege har god erfaring med å lytte til ungdom som strever. Fastlegen din kan også henvise deg videre til behandling hos psykolog ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) dersom dette blir riktig for deg. Et annet alternativ er å ringe gratis til Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. Der vil du kunne få god støtte til å komme deg videre. Dersom du blir redd for at du kan komme til å begå selvmord, så dra til legevakten eller ring 113.

Jeg legger avslutningsvis ved noen artikler til deg som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på. 

Jeg ønsker deg lykke til videre, jente 15. Ikke stå alene med dette, velg å snakk med noen. Ta godt vare på deg selv nå.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser