Hopp til hovedinnholdet

Kan det være at jeg har en angstlidelse?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente som har mye engstelser og føler mye frykt i hverdagen. Dette gjelder altså i situasjoner der jeg må uttrykke meg muntlig foran flere mennesker, som f.eks i klasserommet. Jeg får også en følelse av frykt bare jeg sitter der blant medelevene mine. Og når vi sitter samlet rundt et bord i familieselskaper får jeg en følelse av å bare ville flykte unna, eller at jeg skal besvime. Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor, siden jeg kjenner jo alle sammen veldig godt. Jeg får alltid en klump i halsen, og føler at jeg må svelge hele tida. Også får jeg skjelvende stemme, som er skikkelig irriterende. Jeg prøver å skjule det, men det er helt umulig. Jeg kan ikke snakke foran mer enn to andre personer uten at alt dette skjer. Det kommer selvfølgelig an på hvem dette er da. (Det er vanskeligst blant slektninger, nye mennesker, leger osv.) Og nå gruer jeg meg forferdelig mye til konfirmasjonen min. (masse gjester osv.) Kan dette være en angstlidelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du søker informasjon når du har flere episoder med slike vonde opplevelser. Det du beskriver kan være tegn på angst ja. Jeg kan dessverre ikke si dette sikkert uten å undersøke deg, og det er en lege eller psykolog som kan si om noen har en angstlidelse.

Angst handler om å oppleve frykt uten at man er i fare. Hjernen setter i gang en del reaksjoner i kroppen for at kroppen skal bli klar til å beskytte seg selv. Se gjerne denne videoen om angst og se om du kjenner deg igjen. Det kan hjelpe litt å forstå hva som skjer i kroppen: Angst er en følelse av frykt, redsel eller ubehag. Følelsen kan kjennes som uro og kroppslig ubehag, som for eksempel hjertebank, skjelving, svette, kvalme eller svimmelhet. Noen kan få følelsen av å ikke få nok luft og av å besvime. Ubehaget kan bli så vondt at man begynner å unngå situasjoner der angsten har oppstått. 

Angst er en reaksjon som alle mennesker har bruk for, vi trenger at kroppen har en slags alarm som varsler om når vi er i fare. Men noen ganger kan "alarmen" slå seg på når det ikke er behov for det, og det kan bli vanskelig og slitsomt. Det er mange som opplever angst i slike situasjoner som du nevner. Det er ikke alltid så lett å vite helt hva som gjør at en slik redsel kan komme, men vi vet at redsel kan ledsages av negative tanker og bekymringer.

Det som kan være til hjelp, er å finne mer ut av hvilke tanker som kommer i ulike situasjoner. Hvis man finner mer ut av de negative tankene, kan man jobbe med å utfordre dem. Hvis man plages mye i hverdagen, er det lurt å oppsøke hjelp og snakke med noen. Du kan starte med å snakke med helsesøster på skolen. Helsesøster kan hjelpe deg med finne ut av hva som kan være best hjelp for deg. Det er også lurt å snakke med de voksne hjemme om hvordan du har det sånn at de kan hjelpe deg igjennom konfirmasjonsdagen din på best mulig måte. Se også vedlagte artikler.

Håper du får det bedre snart. Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser