Hopp til hovedinnholdet

Hvor ofte er det normalt å ha selvmordstanker?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Hvor ofte er det normalt å ha selvmordstanker? Er det normalt å ha det ukentlig eller flere ganger I uka?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16,

Takk for spørsmålene dine.

Det er i utgangspunktet ikke så vanlig å tenke på selvmord veldig ofte, og det er vanskelig for meg å sette noe konkrete tall på hvor ofte de som strever med selvmordstanker tenker slike tanker. Det er imidlertid slik at de fleste mennesker har på ett eller annet tidspunkt i livet sitt hatt selvmordstanker.

Selvmordstanker kan si noe om hvor mye man strever i livet. Jeg tenker det er viktig at du vet at selvmordstanker er et uttrykk for at man har det vanskelig, og at man ikke vet hvordan ikke vet hvordan man skal håndtere det vanskelige.

Når man har det så tungt at man ikke klarer å se hvordan man kan få det bedre, kan selvmordstanker og tanker om døden være en alternativ måte til hvordan man kan komme unna det som er vondt. Det er viktig at du vet at selvmordstanker er en type tanke og ønske om å kunne slippe å ha de vonde tankene og følelsene i livet du lever nå. Det er ikke det samme som et ønske om å dø fra livet. 

Dersom du strever med selvmordstanker så vit at det alltid finnes bedre alternativer enn selvmord, og det finnes mye god hjelp å få. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det. Har du en voksen rundt deg som du har tillit til, og som du kan snakke med? Mamma, pappa, en familievenn eller en annen omsorgsperson? Dersom du synes dette blir for vanskelig, så kan du ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. Du kan også snakke med fastlegen din. Både helsesøster og fastlege har god erfaring med å lytte til ungdom som strever. Fastlegen din kan også henvise deg videre til behandling hos psykolog ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Et annet alternativ er å ringe gratis til Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. Der vil du kunne få god støtte til å komme deg videre. Dersom du blir redd for at du kan komme til å begå selvmord, så dra til legevakten eller ring 113.

Jeg legger avslutningsvis ved noen artikler som jeg tror du kan ha nytte av å lese. Ikke stå alene med disse tankene, jente 16. Du kan få det bedre!

Jeg ønsker deg lykke til videre. Pass godt på deg selv nå!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser