Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør/snakker man hos psykolog? Hva koster det og hvor ofte?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Sliter mye med sosial angst. Føler at det ikke er så veldig mange å snakke med om det, derfor vurderer jeg å gå til psykolog. Dette er veldig plagsomt og noe jeg virkelig trenger hjelp til å løse opp i. Har prøvd selv i snart 1 år uten å komme noen vei. Eldre søsken har opplevd det samme, men jeg føler at det ikke er det samme å snakke med dem som en profesjonell viss du skjønner. Lurer på hvor ofte jeg må gå dit, hva det evt koster og hva en time hos psykolog egt innebærer (hva man gjør eller snakker om). Vet bare at jeg trenger hjelp. Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Jeg forstår godt at du synes det er plagsomt med sosial angst, og det er jo kjempebra at du ønsker å jobbe med det slik at du får et bedre og mindre angstfylt liv!

En psykolog har omfattende kunnskap og kompetanse om menneskers handlinger, tanker og følelser. Psykologen har kunnskap både om normalutvikling og psykiske lidelser. Gjennom utdanning og videreutdanning har han/hun fått tilgang til en omfattende verktøykasse av psykologiske metoder for å kunne imøtekomme et stort mangfold av hjelpebehov. Psykologer er autorisert helsepersonell og skal yte forsvarlig og virksom helsehjelp. For å få autorisasjon kreves  seks års universitetsutdannelse i Norge eller tilsvarende fra utlandet. Å være autorisert innebærer at man har spesielle plikter og ansvar som er lovregulert, som for eksempel taushetsplikt og plikt til å føre journal. 

Når du er hos psykolog kan du prate om det som er vanskelig og du vil bli tatt på alvor. Sammen vil dere finne ut av hva som skal til for at du skal få det bedre med deg selv og ha et godt liv. For deg som strever med sosial angst, så vil nok det være hovedfokus å jobbe med angsten din. Se mer om angstbehandling her; oslo-psykologene.no/sosial-angst/hvordan-mestre-sosial-angst.

For barn og unge under 18 år er psykologtjenester i kommune og stat (spesialisthelsetjenesten BUP) gratis. I kommunen kan du selv henvende deg - eller få foreldrene dine til å ta kontakt. Sjekk nettsiden til kommunen der du bor for opplysninger om hvor du/foreldrene dine skal henvende seg. I BUP må det sendes en henvisning fra fastlege, Barneverntjenesten eller psykolog. For å få et tilbud BUP, så er det viktig at kommunale tjenester (enten helsesøster, Helsestasjon for ungdom eller kommunepsykolog) har jobbet med problematikken en periode før det henvises til BUP. 

Det er best å gå regelmessig en periode til psykolog, avhengig av alvorlighetsgraden på problematikken så kan alt fra 1 gang i uken til annenhver uke være et godt tilbud for å jobbe aktivt med problematikken en søker hjelp for. 

Jeg har lagt ved noen artikler til deg og ber deg om å ta en titt på de.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser