Hopp til hovedinnholdet

Er deprimert og homofil, forelsket i en som jeg ikke vet om jeg får igjen.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg er deprimert og homofil, og jeg er kjempeforelska i en lagkamerat som jeg ikke vet om jeg noengang får se igjen. Min eneste ekte venn er veldig deprimert og vanvittig suicidal, og ingen av oss tør å spørre om hjelp. Hun går ikke på samme skole som meg, så jeg har ikke en eneste ekte venn på skolen. Jeg blir mobbet på skolen og har blitt mobbet så lenge jeg kan huske. Jeg slet med selvmordstanker og sliter fortsatt med lav selvtillit. Det er ikke noe som ikke har gått til helvete i livet mitt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så trist å lese at du er deprimert, at du blir mobbet og at du er forelsket i en som du kanskje ikke får se igjen. Jeg forstå at du synes livet er vanskelig! 
Det er så bra at du ikke nå sliter med selvmordstanker! 
Det å bli mobbet er så vondt! Det er ikke lov å mobbe, og det er så forferdelig synd at skolen du går på ikke har klart å stoppe mobbingen. De har plikt til det! I fjor kom det en ny lov på dette med mobbing. I den vedlagte artikkelen om mobbing kan du blant annet lese det følgende; "Skolene plikter å ta tak i mobbing. Opplæringsloven kapittel 9 A gir alle elever rett til et trygt og godt skolemiljø. Skolen skal ta alle varsler på alvor og har plikt til å undersøke det som har skjedd. Rektor har ansvar for å sette inn tiltak for at mobbingen og plagingen tar slutt, og for at du skal føle deg trygg igjen og ha det bra.
Skolen skal ta tak i saken din innen det har gått en uke. Hvis det gjøres tiltak i en sak, skal skolen alltid lage en skriftlig plan for hvordan de skal hjelpe deg. Du kan være med på å lage planen hvis du ønsker det. Dette står i opplæringslovens § 9 A-4." Kan foreldrene/de foresatte snakke med skolen? Hvis det er vanskelig, kan du snakke med helsesøster som kan hjelpe deg å snakke med rektor eller rådgiveren, eller du kan gjøre det selv. 
Når det gjelder venner, kan det være at det er andre som også er alene, som du kan ta kontakt med? Se deg rundt på skolen. Kanskje er det en på samme trinn eller et annet trinn som er mye alene? Kanskje dere kan utvikle et vennskap, sånn at skolehverdagen blir bedre for deg? 
Det er bra at du har en god venninne! Men det er trist at hun også strever med depresjon og at hun er suicidal. Dere kan begge snakke med helsesøster på skolen, på helsestasjon for ungdom eller fastlegen om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her, hvis det er til hjelp. Da slipper du å forklare så mye. Dere kan også ta kontakt med Alarmtelefonen på nummer 116 111, legevakt 116 117 eller nødtelefonen 113. Kanskje kan venninnen din også skrive ned hvordan hun har det, at det er lettere enn å forklare når hun møter helsepersonell? 
Det er så vondt å være ulykkelig forelsket! Og hvis en tror at en ikke vil se personen igjen, er det enda vondere. Dette må du også snakke med helsepersonell om. Når man ikke får den man vil ha, får man kjærlighetssorg og det er tungt å gå med alene. Kjærlighetssorg går over og de aller fleste opplever det før eller senere i løpet av livet. Man lærer om seg selv, egne reaksjoner og det å takle slike følelser. Se artikkelen om kjærlighetssorg. 
Selvtilliten eller selvfølelsen kan jobbes med! Du kan se med andre øyne på deg selv, virkelig bli kjent med deg selv. Da vil du forstå hvilke egenskaper, evner og talenter du har, og du vil oppleve en stolthet over å være den du er, med alt det dette innebærer, også det å være homofil. Mens du venter på hjelp kan du kanskje lese  denne fantastiske boka.  
Kanskje vil du kjenne på en indre glede og stolthet over å være homofil, at du er du, etter å ha lest den? 
Du kan også ringe Ungdomstelefonen. 
Det er altså hjelp å få! Du vil få det bedre! Snakk med helsepersonell så snart du kan! 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser