Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir sur på meg selv hvis jeg spiser to måltider hver dag, jeg kaster opp når jeg har spist, jeg trener mye og straffer meg selv med å spise mindre de andre dagene. Har besvimt tre ganger i løpet av den siste tiden. Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei igjen! Jeg spurte for ei lita stund siden om jeg kunne ha en spiseforstyrrelse, da fikk jeg til svar at jeg hørtes ut som en klok jente å at jeg måtte oppsøke hjelp for å stoppe med dette. Men jeg greier det ikke, jeg vill igrunn ikke. Jeg tenker jeg gir med når jeg veier nokke med 30.. sist jeg skreiv veide jeg 48 kg no veier jeg 46 å er 1.63 cm. jeg skrive mat dagbok. Planlegger for mye jeg skal spise, hva jeg skal kaste opp å hva jeg ikke skal kaste opp, å for mange kalorier jeg skal ha. Jeg prøver å ha de sånn : spise frokost, ikke kaste opp den. Men alt anna jeg spiser den dagen kaster jeg opp!, prøver hvertfall, er ikke altid det går.. Av og til får jeg sann mageknip etter at jeg har spist nokke.. Har ofte spiseanfall, for jeg kan spise mye kake å sånn, men jeg kaster det opp eller trener etterpå. Jeg har besvimt 3 ganger no i det siste, har aldri brukt å besvimt.. Når jeg er på besøk å dei laga til mat tenker jeg alltid, 'jeg kan no bare kaste det opp etterpå. men etter jeg har spist det føler jeg meg bare dum' ! Jeg vil på en måte ha en spiseforstyrrelse for å få oppmerksomhet fra vennene mine, jeg vill at dei skal se at jeg blir tynnere la dei snakke bak ryggen min, at dei skal spør om jeg har spiseforstyrrelse å jeg skal bare smelle døra.. er så utrolig missunelig på to venniner som er så utrolig sykt tynn, jeg kan sitte å stirre på dem å tenke 'gleder meg til jeg blir sånn' .. Jeg kan sitte lenge på youtube å se på sykt tynne folk, å på pro ana side.. Jeg har prøvd å kaste opp utrolig lenge før jeg liksom greide de, i sommer prøvde jeg men greide de alldri men fikk altid dårlig samvittighet. Å nyttårsforsette mitt sa jeg til bestevennen min at var å bli tynnere, å sunn å trene mye! Det gikk ikke så bra i starten, blei deprimert ei periode.. Jeg prøvde å stikke fingrene i halsen men det kom aldri opp, da blei jeg så lei meg. Men så tilslutt greide jeg de, fant ut hvordan jeg måtte gjør det med hjelp av pro ana side. Etter det kastet jeg opp av å til, spiste normalt, jogga av og til. Men nå spiser jeg nesten ingenting, jeg blir sur vis jeg spiser 2 måltider om dagen. Tenker det er altfor mye å straffer meg skjøl med å bare spise litt til frokost neste dag. Setter alltid mål om at på søndag skal jeg ha gått ned 1 kilo, blir veldig glad når jeg ser resultater! alt dette blir ikke nokke bedre når mamma har begynt å slanke seg pågrunn av sann hjertekar ting, hun vet ikke at jeg vet at hun har det........ Så hun spiser nesten bare frukt, å når vi har pizza å sånn vill ikke hun ha men spiser heller frukt.. Det motiverer meg også til å bare spise frukt,.. Sikkert litt dårlig å rotete forklart, men har jeg en spiseforstyrrelse?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Hvis du har sendt inn et lignende spørsmål før og fått til svar at du må snakke med noen voksne om dette, så bør du gjøre det.

Du er i gang med å utvikle en spiseforstyrrelse, du har mange kjennetegn på dette og du må ha hjelp til å snu det nå før det blir alvorlig for deg. Når du besvimer er det et tegn på at kroppen din får alt for lite næring, du utsetter kroppen for en ekstrem belastning som er farlig i lengden.

Vekten din nå er på grensen til undervektig og du bør ikke gå noe mer ned i vekt, heller legge på deg nen kilo. Har du fått mensen eller har du kanskje mistet den på grunn av underernæring?

For mange starter det ofte med at de er misfornøyde med kroppen sin og begynner å slanke seg. De går ned i vekt, opplever mestringsfølelse,blir mer fornøyd med seg selv og får kanskje positiv respons fra mennesker rundt seg. På ett eller annet tidpunkt kommer det hele imidlertidig helt ut av kontroll, og der er du nå.

Jeg håper du ser at det er viktig å få hjelp nå, slik at du kan snu denne negative utviklingen du er i gang med.

www.ung.no/slanking/1645_Når_mat_blir_en_fiende.html

Vennlig hilsen helsesøster 

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser


Quiz: Hva vet du om overgrep?

Hva er DIXI?