Hopp til hovedinnholdet

Jeg er livredd for livet etter videregående. Hvordan få det bedre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei :) Dette er sikkert en problemstiøling dere har møtt før, og nå er det min tur til å slite med det. Jeg er snart ferdig på videregående og er livredd for livet videre. I mitt hode ser fremtiden mørk ut, jeg overbeviser meg selv om at jeg ikke kommer inn på skoøe og aldri kommer til å få meg en jobb. Min mentale helse har vært dårlig siden første klasse på barneskolen, da jeg bøe skolens mobbeoffer. Jeg tror oppriktig at alle ville hatt er bedre liv uten meg til stede. Så klart hadde mine nærmeste hatt det vanskelig om jeg skulle forsvinne... men de kommer over det. Hvordan kan jeg få et annet syn på livet? Hvordan blir jeg glad igjen? Hvordan lever man? Please gi meg noen gode råd! Tuaen takk for at dere finnes, for at dere tar dere tid til en som meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor redd du er for fremtiden og at dette har satt i gang mange vonde tanker og følelser i deg. Jeg forstår at du strever med dette og jeg er sikker på at det er mange som kan kjenne seg igjen i hvordan du har det.

Du sier at i ditt hode så er fremtiden mørk og du er overbevist om at du ikke kommer inn på noen skoler.

Som du sier så er dette i hodet ditt og det trenger ikke bety at det kommer til å skje!

Det er ikke uvanlig at man kan føle seg utrygg når noen faser i livet er ferdig og man skal videre i noe nytt og ukjent. Det er normale reaksjoner.

Videre syns jeg du burde snakke med noen om mobbingen du har blitt utsatt for. Det er ikke  uvanlig at man kan få utfordringer senere i livet etter mobbing når man var yngre. Dette kan påvirke både selvfølelse og selvtillit.

Da kan man få tanker som sier at du ikke er verdt noe (kanskje det var dette mobberne på en måte fikk deg til å føle?). Selv om tankene sier deg dette så trenger det ikke bety at det er sant!

Du har familie som bryr seg om deg og som du er opptatt av å ha rundt deg. Dette er viktig å huske på!

Jeg vil anbefale deg å snakke med fastlegen din om det du sier til oss slik at du kan få henvisning til psykolog. Ved å bearbeide det du har opplevd så vil du få det bedre.

Et råd til deg kan være og forsøke å huske på at det tankene dine forteller deg trenger ikke være sant. Forsøk å gjør små utfordringer i hverdagen din som kan hjelpe deg til å minne deg på at det går an å gjøre noe annet for å få det bedre!

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror kan være nyttige for deg å lese.

Håper du får det bedre snart!

God klem til deg!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Mats fikk psykiske problemer av mobbingen

Gutt i skolegård  (www.colourbox.com)

Mats (16) ble mobbet gjennom hele barneskolen. I 10. klasse endte han på sykehus med store psykiske problemer. Les Mats sin sterke historie her.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Hvordan tenke bedre om deg selv

Jente som tenker (Colourbox)

Du kan få bedre selvtillit. Ved å stille deg selv noen spørsmål blir du mer klar over hvorfor du tenker som du gjør. Da kan du i neste omgang prøve å bestemme deg for å tenke litt annerledes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert