Hopp til hovedinnholdet

Vært mye syk, rar i hodet, svimmel, uten å være svimmel, vondt i kroppen.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Vet ikke om dette er riktig tema å stille under men ja. I det siste har jeg vert mye syk, jeg har vært så rar i hodet en følelse av å være svimmel uten å være svimmel og tung i hodet. Jeg har hatt vondt i kroppen men dt har jeg ikke så ofte. Sliten og slapp og kvalm. Jeg sliter med helseangst eller har ikke fått påvist å ha hatt det. Men jeg er mye redd for å være syk går å tenker hele tiden på at jeg skal dø, eller bli syk og ser ikke noe fremtid siden jeg hører stemmer i hodet som sier jeg skal dø snart. Jeg er så lei av alt jeg går glipp av på grunn av at jeg er mye dårlig form. Men jeg har vært til legen og tatt dunge blodprøver men fant ingen ting. Så snart vet jeg ikke hva jeg skal gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er tungt når man sliter med så mange ting som du gjør. Det er bra at det ikke var noe galt i følge blodprøvene.  
Det er flere som sliter med helseangst. Det kan gi sterkt ubehag og skape redsel for at noe er veldig galt med kroppen. De som strever med helseangst bekymrer seg for sykdom eller andre endringer i kroppen. De følge veldig med og lurer på hva som kan være tegn på sykdom. 
En av psykologene våre har svart dette på et tidligere lignende spørsmål når det gjelder helseangst; "Jeg tror at det at du kjenner etter om du er svimmel, kvalm, trøtt og sliten absolutt kan føre til at du kjenner mer av disse symptomene. Alle mennesker har en kropp som hele tiden lager "støy" - altså ulike ting som skjer i kroppen uten at det trenger å bety noe. Dersom du begynner å engste deg for det som skjer i kroppen (altså "støyen") kan du begynne å tolke dette som noe farlig. De symptomene du ramser opp (kvalme, svimmelhet, trøtthet, slitenhet) er ganske diffuse symptomer som kan oppstå av veldig mange ulike grunner. Når du er engstelig slik som du opplever å være nå så vil dette påvirke angstsystemet ditt som igjen vil kunne gi deg flere av disse symptomene som du ramser opp. Husk at det å gå å engste seg mye ofte fører til at man føler seg sliten og trøtt.
Mitt råd til deg er å forsøke å la bekymringene ligge og heller fokuser på aktiviteter som er gode for deg. Aktiviteter som gjør deg glad eller som gir deg ro. Prøv å finn på noe sammen med andre som du bryr deg om eller finn på noe selv som du trives med i eget selskap."
Du kan også snakke med fastlegen på nytt, helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å forklare så mye. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser