Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg er psykisk syk og kanskje har bipolar lidelse 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg tror jeg er psykisk syk. Hver eneste dag så er det bare krøll i hodet mitt, jeg er ikke motivert til å gjøre noen ting i livet og jeg ser ikke noen framtid. Jeg lengter også tilbake i tid da livet var godt for meg (klasseturer, ferier etc.), det er det eneste jeg tenker på. jeg tror jeg også kan ha bipolar lidelse. jeg har sinneproblemer og jeg skjelver i kroppen hele dagen. Faren min døde da jeg var 11 og den ene katten min døde her for 2 uker siden og ting blir bare verre og verre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt 15 år! 

Takk for at du skriver til ung.no nå som du strever. Det høres ut som det er flere ting som er vanskelig på en gang for deg nå.

Du lengter tilbake til klasseturer og ferier. Slik jeg forstår deg så har du gode minner fra ulike ting du har vært med på tidligere. Det høres ut som de tingene du savner er sosiale ting med klassekamerater. Finnes det kanskje noe gøy du kan finne på med venner denne sommeren også? Det er ofte slik at i de periodene når vi mennesker får det veldig tungt og vanskelig så kan det være vanskelig å se muligheten for at framtiden skal bli bra. Det kan være vanskelig å komme på aktiviteter som gir deg glede. Dette fører gjerne til at vi unngår å finne på slike aktiviteter (som vi trenger og som vi vet at tidligere har gitt glede) og dermed får bekreftet at det ikke lenger skjer noe gøy. Dette kan være med å gjøre den vonde sirkelen enda vondere. Prøv å invitere noen du kjenner med på noe selv om det kan være tungt og vanskelig. 

Jeg vet ikke hvorfor du tenker at du har bipolar lidelse for det skriver du ikke noe om. Jeg tenker at dersom du har det så er det viktig at du får utredet dette skikkelig hos en psykolog eller lege slik at du kan få hjelp. Det å ha en bipolar lidelse gjør at stemningsleiet endrer seg og man kan ende opp med å gjøre dumme ting både når man er hypoman/manisk ("oppstemt") eller når man er deprimert ("nedstemt"). Dette finnes det god hjelp for å takle men da må du ta kontakt med noen som kan hjelpe deg. Ta kontakt med fastlegen din eller helsestasjon for ungdom for å få henvisning til psykolog. Dette er gratis for deg. 

En annen ting jeg tenkte på var at jeg merker meg at du skriver at du har mistet både faren din som 11åring og også katten din nylig. Siden du nevner dette så antar jeg at dette har vært vanskelig for deg og kanskje har betydning for hvordan du har det nå. Dersom det er dette som gjør at du føler at du svinger i stemningsleie så er det helt vanlig at sorg og tristhet kommer i "bølger" (en dag er det veldig vanskelig og en annen dag kan man ha det veldig bra, det kan også svinge mye gjennom dagene). Dette har i så tilfellet ingenting med bipolar lidelse å gjøre. Det er vanlig å kjenne at mange følelser blander seg og svinger opp og ned, og spesielt i vanskelige perioder. 

Du skriver også at du har sinneproblemer og at du skjelver. Du sier også at du ikke ser noen fremtid, og dette høres ut som vanskelige tanker å sitte alene med. Det virker uansett som du har mye inni deg som du kanskje burde fått sette ord på sammen med noen som kan hjelpe deg. Ta kontakt med fastlegen, helsesøster eller helsestasjon for ungdom for å snakke med voksne som forstår deg og kan hjelpe deg.

Jeg ønsker deg masse lykke til og sender deg en klem herfra! 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser