Hopp til hovedinnholdet

Har konstant dødsangst og har hatt det over 1 år, det ødelegger hver dag

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 16 som har slitt med konstant dødsangst i over ett år nå. Det er ikke litt dødsangst, det er så mye at det ødelegger hver eneste dag. Jeg er livredd for å sove, i frykt for å ikke våkne igjen. Hver gang jeg våkner er det med hjertebank, svette osv. Er kjemperedd for at foreldrene mine skal dø også. Hver dag har jeg en forferdelig følelse inni meg, som om jeg kommer til å dø hvert øyeblikk. Alt ved hele verden skremmer meg, universet, mennesker, spm som: hva var jeg før jeg ble født? Jeg kommer til å miste meg selv når jeg dør, og jeg klarer ikke tanken på det. Jeg stiller spørsmål ved alt, og jeg blir redd av alt som finnes i verden. Vil snakke med noen, men vet ikke hvem. Hvordan takler jeg dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 16 år!


Dette høres veldig slitsomt ut. Det er vondt og vanskelig å ha angst. Heldigvis er angst noe som man kan få hjelp til å takle. 

Du spør om hvem du kan snakke med og det høres ut som du kan trenge å snakke med en psykolog. Ofte er det slik at når angsten ødelegger hverdagen (slik som du beskriver at den gjør) så trenger vi mennesker hjelp til å komme oss ut av dette. For å få henvisning til psykolog så kan du gå via fastlegen din eller via helsestasjon for ungdom. Du trenger henvisning fra en lege der og dette kan de hjelpe deg med. Alternativt kan du også snakke med helsesøster på skolen din dersom du synes hun er mer enkelt tilgjengelig. 

Det er viktig at du vet at du ikke trenger å ha det slik for alltid. Når man har sterk angst har man ofte kommet inn i et spor som føles vanskelig å snu - men det finnes masse hjelp å få! Mange ganger kan angsten også gå over av seg selv. Men akkurat slik som du beskriver at du har det nå så tror jeg det er best at du snakker med noen. Du skriver jo også at du har hatt denne sterke angsten i 1 år, så da høres det ut som du har levd resten av livet uten denne angsten og dermed vet du godt at det også går an! Når man får det bedre så kan det være rart å se tilbake på hvor mye angsten fikk styre av livet. Veldig mange personer opplever angst og kommer seg fint ut av dette. 

Du forteller at alt skremmer deg (døden, universet, mennesker, det å gå å legge deg) og det høres ut som du er inne i en vanskelig sirkel. Dette tenker jeg fordi du forteller om mange symptomer på angst (svette, hjertebank) som du tolker som at noe er galt ("jeg kommer til å dø hvert øyeblikk"). Dette er en feiltolkning - det er ikke slik at det å ha angst fører til at du dør. Det er ikke farlig i det hele tatt å ha angst, det er bare veldig slitsomt. Angst er faktisk overlevelsessystemet vårt - og det kan aldri skade deg. Du får angst nå fordi du blir skremt både av tankene dine og av kroppen din. Det at du tenker vanskelige tanker og også kjenner mange symptomer i kroppen betyr ikke at det er noe farlig som kommer til å skje.

Jeg legger ved flere artikler til deg og håper du tar kontakt med noen av dem jeg har nevnt over slik at du kan få hjelp. Du skal ikke trenge å ha det så vondt som nå!

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser