Hopp til hovedinnholdet

Eg har hatt det vondt oppover i oppveksten og blitt mobbet. Har en god venn å snakke med.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Eg har hatt det vondt opppover i oppveksten og eg tror jeg trenger å skrive dette og få ett svar i håp om at noen ser det Eg har blitt mobbet og hatt det forferdelig, og det vet foreldrene mine. Eg har også depresjoner, mine foreldre vet ikke om dette, eg har gått alene med det i ett år. Det har vært tungt og bære på. Men vi fikk nye klasser i 8.ende og etter ett halvt år ble eg kjent med en gutt. Han betyr mye, mer en ei venninne eg har hatt lenge. Egsyns det er utrolig at eg har blitt kjent og glad i noen så fort, men det som er han var den første og eneste personen som vet om depresjonen min. Men eg føler jeg har lagt mye press eller noe på han når jeg sa det. Han har ikke sagt det til noen og han behandlet meg bra men jeg får sånn tilbakefall at det er noen kvelder eg bare har det vondt og vet ikke om eg skal si det til han for han sa ærlig han vet ikke hva han skal si, bør eg holde resten inne eller si det til han? Han har sagt at eg kan si det eg vil og vi stoler på hverandre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!
 

Takk for at du skriver til oss!

Det er leit å lese at du har hatt det vondt opp gjennom oppveksten og at du har blitt mobbet. Foreldrene dine vet om mobbingen, men ikke at du har vært/er deprimert.
Dette er det tungt å bære på alene, det er forståelig. Det er flott å lese at du har fått denne gode vennen som du kan snakke med og som lytter til deg.

Jeg skjønner også at du er bekymret for at du skal legge for stport press på han siden han er den enste som vet om depresjonen din. Jeg tenker du skal beholde han som en god venn og en du kan snakke med og betro deg til Men i tillegg er det viktig at du også kan snakke med noen andre om hvordan du har det. Dine foreldre er jo dine viktigste omsorgspersoner og det er først og fremst viktig at du kan snakke med dem og fortelle hvordan du har det . I tillegg tenker jeg at det er viktig at du kan snakke med en fagperson som har kunnskaper om depresjon hos ungdommer. Jeg vil derfor anbefale deg å snakke emd helsesøster på skolen din. Hun er vant med å snakke med ungdommer som har det vanskelig og hun kan også hjelpe deg med å bli henvist vider til feks BUP om dere skulle komme fram til at det er nødvendig.

Da vil du også frata vennen din noe av av presset du føler ved at det kan vli for mye og for ansvarsfullt for han.

Kan dettte være til hjelp for deg?

Jeg legger også ved noen artikler det kan være nyttig for deg å lese!

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvem mobber?

Mobbere har gjerne et eller flere kjennetegn til felles, og vi har listet opp disse nedenfor. Vær likevel oppmerksom på at vår liste kun peker på hovedtendenser, og i enkelte tilfeller kan bildet av mobberne være annerledes.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser