Hopp til hovedinnholdet

Det ødelegger veldig for meg at kjæresten har hatt en eks som jeg hater

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et veldig unødvendig problem, men det kommer alltid i veien på et vis. Jeg har en type og vi har vært sammen i 1 år snart, men problemey er ikke det. Problemet er at jeg HATER at han har eks, og jeg overdriver ikke da jeg understreker at JEG HATER HUN over hele mitt hjerte. Han har ikke noe kontakt med henne, men hun var i lag med typen min i over 2 år, og var hans første kjæreste. Hun var hans første, jeg er hans andre. Han hjalp henne mye, hun var frekk. Jeg kunne serriøst ønske hun var død. De har gode minner i lag. Jeg sammenlignet alt mellom meg og henne. Jeg har fått mye informasjon av henne av folk som jeg har spurt, og vet nøyaktig hvor hun bor. Hadde det vært opp til meg hadde jeg slått henne ned og håpet at hun ligger livløs. JEG vil være hans første for han er MIN FØRSTE. Jeg føler meg ikke som en spesiell for ham, hun var. Håper hun sliter jævlig nå, og vil ta selvmord.Hun fortjenet ingen, jeg er bedre enn henne når det gjelder alt. Hvordanunngå&hatehennesterkt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 16 år!

Takk for at du skriver til ung.no og forteller om de vanskelige følelsene du opplever. Det høres ikke så godt ut å være deg akkurat nå.

Det høres ut som du er veldig sjalu og at dette får deg til å tenke tanker som er voldsomme. Det høres ut som du har litt vanskelig for å styre følelsene dine og dermed styrer sinnet ditt fra dette over på ekskjæresten til kjæresten din. Det er helt vanlig å være sjalu og også kjenne på følelsen av at man svært gjerne ønsker å være unik og spesiell. 

Det er nok helt sikkert slik at du er spesiell for kjæresten din, ellers hadde han nok ikke vært kjæresten din. Det høres ut som du bruker mye energi, tanker og følelser på å ønske å endre noe som har skjedd i fortiden. Dette går selvsagt ikke an og jeg tror nok at det bare ødelegger for deg selv. Du har lov til å tenke tanker om at du skulle ønske at denne eksen ikke eksisterte men dersom du mener at du ønsker å slå henne livløs så er dette selvsagt helt ulovlig og ikke noe som må skje.

Husk at det som du synes er vanskelig å forholde deg til (at kjæresten din har en eks-kjæreste) kommer ikke til å endre seg selv om det hadde skjedd noe med henne. Det er i fortiden og du må forholde deg til dette. Du forteller også at kjæresten din ikke har kontakt med denne ekskjæresten nå, så da ser jeg heller ikke for meg at hun skal være en trussel for deg og hans forhold. Du skriver jo også at du er bedre enn henne når det gjelder alt og da høres det ut som du har noen tanker om at kjæresten din er mer heldig nå som han er sammen med deg. 

Prøv heller å fokuser på det som er godt i forholdet mellom deg og kjæresten. Jeg tror som sagt det bare er deg selv det blir vanskelig for når du bruker så mye energi på å sammenligne og tenke på denne eksen. Du kan aldri bli som henne og hun kan heller aldri bli som deg. Kjæresten din har valgt DEG nå og dette er riktig fokus for deg å prioritere. Det høres ut som kjæresten din betyr mye for deg siden han får deg til å få så mange følelser - og da synes han sikkert også det er mer behagelig å være sammen med deg dersom du viser mer av det du setter pris på ved han, gode følelser og finner på gøye aktiviteter sammen med han. Det kan være slitsomt også for han dersom du stadig kommer tilbake til hvor sjalu du er, han kan heller ikke endre på fortiden og ta bort det faktum at han har vært sammen med noen andre. 

Dersom du merker at du har låst deg helt fast i disse følelsene og tankene så kan det være nyttig å snakke med noen andre enn kjæresten om det. Enten kan du snakke med en god venn/venninne, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. 

Oppsummert så råder jeg deg til å gjøre noe med det du kan gjøre noe med (fokusere på at ditt og kjæresten sitt forhold skal bli så godt som det kan) og legge fra deg det du ikke kan gjøre noe med (påvirke at han har hatt en ekskjæreste i fortiden). Du sliter deg bare ut ved å prøve å handle annerledes!

Jeg ønsker deg og kjæresten masse lykke til og heier på at du skal få det bedre med hvordan du har det! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Sjalu på tidligere partnere?

En jente sitter på gulvet og ser trist ut, mens hun holder den ene hånden i håret sitt. (www.colourbox.com)

Det å bli sammen med noen er spennende og fylt med mange gode følelser. Etterhvert som man blir bedre kjent kan det likevel dukke opp informasjon om partneren som det er vanskelig å takle.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser