Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg er en gutt på 16 år og får ofte tanker om døden...

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 år og får ofte tanker om døden. Hva kan jeg gjøre for å forhindre dette? Har prøvd å få tankene over på noe annet, men det er ikke alltid det funker. Mvh. Gutt 16 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det er normalt at ungdom tenker på døden. Når du blir ungdom har du forutsetninger for å forstå at livet har en slutt for oss alle, på en annen måte enn da du var barn. Det skjer også store endringer fysisk og psykisk når man går fra barn til voksen som påvirker tankene våre. En psykolog forklarte meg det på følgende måte en gang:

Når man kommer i puberteten, går man fra barn til voksen. Man forlater barnekroppen, og er ikke barn lenger. Man gå inn i en ny kropp, nye følelser, nytt ansvar osv. Dette kan gi følelse av å miste noe, og det kan igjen gjøre oss redde for å miste andre vi er glade i.

Døden kan være skremmende for mange av oss. Å synes at det er trist og ubehagelig å tenke på at vi kommer til å miste de vi er glad i, er som sagt helt normalt.

Om disse tankene derimot styrer mesteparten av dagen din, og opptar hele følelseslivet ditt, så blir det viktig at man snakker med noen om det og får bearbeidet denne angsten for å dø eller miste våre nærmeste, slik at det livet vi har, blir et godt liv igjen.

Det er ingen som kan gi deg noen garanti for at noe vondt ikke kommer til å skje i livet eller at vi vil oppleve tap, men jeg kan med sikkerhet si at det er forholdsvis liten sannsynlighet for at noe forferdelig kommer ramme dine nærmeste i den nærmeste fremtid.

Man kan selv prøve å bestemme seg for hva man tenker på. Det er det fine med å være menneske, at vi kan påvirke vår egen tankegang og dermed påvirke våre egne følelser (f.eks angst) og vår atferd. For å illustrere dette så anbefaler jeg at du låne eller kjøper en bok som heter "Sjef i eget liv". Denne er

Du kan snakke med foreldrene dine om dette, eller helsesøster på skolen din. Helsesøster er vant til å snakke om slike ting. Angsten blir ofte sterkere om man holder den for seg selv. Det er viktig å være ærlig med helsesøster om hvordan du har det. Holder du tilbake informasjon og følelser overfor den som skal hjelpe deg, så kommer problemene dine til å vare lengre. Det å få satt ord på denne angsten til en person som ikke blir like engstelig selv, er derfor til stor hjelp.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser