Hopp til hovedinnholdet

Gruer meg til å reise på leirskole og være sosial, og være uten familien.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal på leirskole om en uke ca, og gruer meg veldig. Jeg skal ikke sove der, men søsteren min skal kjøre meg. Gruer meg veldig. For eksempel om de har nugatti der/ost jeg liker. Om jeg kommer til holde meg mett/ikke bli sulten, og at jeg bare sover hjemme og ikke får vert noen ting med familien min. Gruer meg til å vere sosial. Liker det ikke. Jeg syns det er nok med skole å vere sammen med klassen. Og vi får ikke ha med mobil. Når jeg sier det er dumt til noen så tror de det bare det er at jeg ikke får vere på sosiale medier osv.. men egt er det å holde kontakt med familien min og ha den hvis jeg skulle trenge den. Men hvordan kan jeg for eksempel få til en avtale sånn at jeg kan ha med mobilen min, og ringe når jeg vil? Jeg syns dette er vanskelig. ): Føler alle andre er midtpunktet og jeg er der bare... Syns det er dumt at det er fisk en dag fordi da blir jeg ikke mett. (Liker ikke) Men hvordan kan jeg få informasjon om hva de handler og hva pålegg osv?.. jeg er kresen):

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til oss!

Så leit at du gruer deg så veldig til leirskolen.

Du skal vite at det er helt normalt og vanlig å være spent og usikker de første gangene man er med på leirskole eller andre turer, hvor man ikke helt har kontroll på hva som skal skje hele tiden.

Noen gleder seg veldig, mens andre gruer seg litt og noen gruer mye.

Likevel er det lurt å tenke at det kommer til å gå helt fint. Det er ikke farlig å kjenne seg engstelig, selv om det er ubehagelig.

Det vil også gi deg verdifull erfaring. Å gjøre nye ting bidrar til å gi mestringsfølelse, som igjen gjør at det blir lettere å tørre nye ting senere.

Spør deg selv om hva er det verste som kan skje?

Du kjenner de andre ungdommene og lærerne som er der.

Prøv å tenke at leirskole bare er en litt annerledes skoledag. Å være i naturen vil være en mer spennende skoledag, enn å sitte i klasserommet.

Hva tror du skjer dersom de ikke har det pålegget du liker? Tørr du å prøve noe nytt pålegg? Eller kan du spise brødskiva uten pålegg?

Bestem deg på forhånd hvordan du skal takle det, og sørg for at du spiser deg mett, selv om du ikke liker all maten.

Det er lurt å prøve nye matsorter. Da sikrer du at kroppen får variert kost. Livet handler om å tørre å prøve nye ting. Som regel går det helt fint. 

Du sier at du vil savne familien din og føler deg utrygg når du ikke har mobil og kan kontakte dem.

Det er helt greit å kjenne på at du vil savne familien din. Det er jo der du føler deg mest trygg og de er glade i deg. Vennene dine vil nok også savne familien sin.

Dersom du skulle føle deg utrygg på noen måte på leirskolen, eller trenger hjelp til noe, så ikke vær redd for å snakke med lærerne. De har ansvaret for at alle har det bra og føler seg trygge.

Lærerne forstår også at barn kan være redde for ting, så vær åpen og ærlig på hvordan du har det.

Før du drar på leirskolen, vil det være lurt at du fikk snakket med en av de lærerne som skal være med. Fortell at du føler deg litt redd og engstelig, og spør læreren om de tingene du lurer på.

Du kan også ta en prat med helsesøster, om du rekker det. Hun er vant til å hjelpe barn som strever med tanker og følelser.

Du kan nok ikke forvente at du får ha med mobil, men du kan få råd om hva du kan gjøre og hvem du kan snakke med dersom du savner familien eller er lei deg. Da hjelper det å prate med noen om det.

Dette kommer nok til å gå helt fint. Ta en dag om gangen. Det er fint at søsteren din kan kjøre deg til leirskolen.

Kanskje kommer du til å få lyst til å overnatte der en natt eller to også.

Bestem deg for at dette skal du klare.

Jeg håper du får fine dager på leirskolen og at dette blir en opplevelse som gir deg mestring. Kanskje blir du en litt tryggere jente etter disse dagene?

Jeg legger ved en artikkel som også kan være til hjelp.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser