Hopp til hovedinnholdet

Jenta jeg liker er forelsket i en annen

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg fortalte en jente at jeg likte hu. Hun reagerte ikke særlig med at hu brydde seg, og seinere sendte vennene hennes meldinger om at hun likte meg men det gjorde hun ikke. Nå er jenta jeg liker forelsket i en annen, og det virket ikke som om hun brydde seg et lite gram om meg i det hele tatt. Jeg vet at jeg ikke kan få alt som jeg vil ha det. Men alt har bygd seg opp og falt over meg som en gigantisk stein jeg ikke kan løfte. Jeg sliter med å konsentrere meg og å leve videre, er det noen tips jeg kan få? Jeg vil liksom ikke gi slipp på livet helt enda, men jeg finner meg selv hver dag deprimert og ønsker ikke gjøre noe. Jeg føler at ingen liker meg, at ingen egentlig bryr seg om meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så modig du var som fortalte ei jente at du likte henne. Det er vondt å bli avvist når man er forelsket. Man kan ha sterk kjærlighetssorg selv om man ikke har vært kjæreste med den man lengter etter. Jeg vet ikke hvilke tips som passer for deg. Men jeg kan gi deg noen tips som kan hjelpe når man føler seg avvist av en man liker. 

Kjærlighetssorg er noe av det vondeste vi mennesker kan oppleve, så der er forståelig at du er lei deg og ønsker at jenta du liker skal like deg tilbake. 

Kjærlighetssorg kan få oss til å gråte, bli sjalu, fortvilet og irrasjonell. Det er ingen forskjell på gutter og jenter når det kommer til kjærlighetssorg, og det er naturlig å bli sjalu når den man liker, liker en annen. Det kan være ulike ting som gjør oss sjalu, men begge kjønn blir sjalu, og begge kjønn får i en periode et mer negativt selvbilde.

For å komme over kjærlighetssorg, er tid og sosial omgang med venner viktig. Gjør hyggelige ting og gjør det du kan for å overbevise deg selv om at det ikke er deg det er noe galt med. Det er lov å være lei seg, men det er ikke bra å grave seg ned i tristheten. Da blir det vanskeligere å komme seg på beina igjen. Hvis du kommer deg ut blant andre og gjør hyggelige aktiviteter, så får du kanskje litt pause fra de triste tankene innimellom. Etterhvert som tiden går vil de vonde følelsene blir svakere. 

Prøv å unngå og oppsøke steder hvor du kan treffe jenta du liker, og unngå i kikke på bilder og søke vedkommende opp i sosiale medier på internett. Det kan være lettere å komme over sorgen hvis du ikke blir minnet på hvor mye du liker henne flere ganger til dagen via ting som får opp drømmer om hvor fint dere eventuelt kunne hatt det sammen som kjærester. 

I noen tilfeller går sorgen og savnet for langt. Hvis du fremover i flere uker fortsatt har det vanskelig hver dag, kan det være på tide å be om hjelp.
Jeg anbefaler deg i den sammenheng å oppsøke helsesøster på skolen din. Helsesøster har erfaring i å snakke med ungdommer om vonde følelser og ensomhet, og hun vet hvor vondt kjærlighetssorg kan være. Det kan også være nyttig å snakke med familie og venner, eller en annen voksen person du føler deg trygg på og har tillit til. Det å snakke med andre kan redusere ensomhetsfølelsen og føre til støtte og nye ideer om hva du kan gjøre for at smerten skal føles mindre. 

Vil du lese mer om kjærlighetssorg? Her er en artikkel fra forskning.no. Se også vedlagte artikler.

Vil til sist si at kjærlighetssorg som nevnt til å begynne med alltid er svært vondt, men at den alltid  går over. Om jenta du liker nylig har begynt å være sammen med enn annen hun liker, må du kanskje akseptere at du vil føle på sorgen en stund, men forsøk da holde på tanken om at det går over selv om det ikke føles slik akkurat nå. 

Lykke til videre. Håper noe i mitt svar kan være til nytte for deg og at du fort kommer over kjærlighetssorgen.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser