Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg er deprimert, kan jeg behandle meg selv uten at noen vet det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei hente på 14 år, snart 15. Og jeg har dårlig selvtillit, dårlig selvbilde og tror kanskje jeg er deprimert. Jeg har tatt MANGE tester på nettet (jeg vet man ikke skal stole på alt på nettet) og alle testene sier at jeg kan ha en "alvorlig depresjon". Jeg har drevet med selvskading i perioder og hatt selvmordstanker (har ikke så mye selvmordstanker lengere). Jeg har følt det sånn siden starten av 7. klasse og etter sommerferien skal jeg begynne i 10. det jeg lurer på er om det er noe jeg kan gjøre for å "behandle" meg selv uten at noen jeg kjenner trenger å vite om det? Jeg vil ikke at noen skal vite det, men jeg klarer snart ikke disse følelsene og tankene lenger. Takk for svar på forhånd ;)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 14 år!

Takk for spørsmålet ditt til ung.no.

Du forteller at du har dårlig selvtillit og dårlig selvbilde og at du tror du er deprimert. Du har tatt tester på nettet som sier at du er alvorlig deprimert.

Det er riktig som du sier at man ikke skal stole for mye på det som ligger ute på internett. Men ettersom du tydeligvis har søkt etter slike tester flere ganger så sier dette kanskje noe om at du tenker at det er noe som ikke stemmer med sånn du har det. Og dette er jo bra at du ønsker å finne ut av!

Jeg tenker at det ikke er så lett å "behandle" seg selv dersom du har en depresjon og spesielt ikke dersom du er alvorlig deprimert. Da blir det viktig å få koblet på helsepersonell som kan hjelpe deg med dette. Det er likevel ikke slik at alle trenger helsepersonell for å komme seg ut av en depresjon, men dersom det blir ille nok så er det veldig lurt å snakke med noen.

For å få hjelp kan du gå til helsesøster, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din.

Det du kan gjøre for å HJELPE deg selv er å prøve å få inn stabile rytmer i hverdagen din. Med dette mener jeg faste og stabile måltider (helst fem om dagen) og gode rutiner på søvn (legge deg og stå opp til ca samme tid hver dag). Det er også viktig å prøve å finne på gøye ting i hverdagen. Forsøk å finne ut hva som gjør deg glad eller som gjør deg rolig. Finn på noe med venner eller familie eller finn på noe for deg selv som du synes er gøy/koselig. Dette kan være store ting som å holde på med en fritidsaktivitet eller det kan være mindre ting som å bake noe eller gå en tur eller lignende.

Jeg ønsker deg uansett masse lykke til. Husk at vanskelige tanker og følelser ikke varer evig! Du kommer til å få det bedre :)

Jeg legger ved mange relevante artikler til deg. Disse kan du ta en kikk på!

Mange gode tanker fra meg!

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser