Hopp til hovedinnholdet

Er ensom og selvmordstankene blir sterkere og sterkere. Blir det bedre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er så utrolig ensom og det har jeg vært i flere år. Jeg bare mister kontakten med alle vennene mine og nå har jeg knapt noen igjen, men de har aldri tid til å være med meg. Jeg betyr liksom 0 for dem. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med livet mitt lenger. Jeg har aldri noen å være sammen med, mens alle andre har venner. Når jeg prøver å få nye venner et sted der det er mange havner jeg alltid på sidelinjen. Jeg føler meg deppa oftere og oftere. De verste dagene som som i dag pleier jeg å grine og bare late som jeg er et annet sted der jeg kan prate og le med mange venner. Det jeg ønskjer mest er at noen skal trøste meg, men o har ingen. Foreldrene mine vil hu jeg ikke vise følelser for. Jeg prøver å lukke øynene og kanskje jeg kommer et annet fint sted når jeg våkner, men jeg er bare på samme stedet når jeg våkner. Selvmordstankene blir sterkere og sterkere. Er det normalt å være så ensom? Kommer til noen gang til å bli bedre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente på 16 år!

Tusen takk for spørsmålet ditt til ung.no.

Det høres ut som du har det vanskelig nå. Det er tungt å kjenne på at man føler seg ensom. Du spør om det blir bedre og det tenker jeg at det absolutt kommer til å bli. Nå er du 16 år og det er for mange en veldig sårbar tid. Man er i overgangen mellom barn og voksen og det kan være utfordrende for mange å finne sin plass. 

Jeg tenker at det er mye mer vanlig å være ensom enn det folk flest kanskje snakker om. Det er ikke slik at alle andre har det så godt hele tiden, men det ser gjerne slik ut - spesielt på for eksempel Instagram eller Facebook. Vi som jobber som psykologer vet veldig godt at det som vises på utsiden mange ganger ikke stemmer med hvordan personene egentlig har det inni seg. Mange kjenner på at de ikke har venner mens andre kan kjenne seg ensomme til tross for at de har venner. Begge deler er vondt. Det betyr likevel ikke at det alltid skal være slik! 

Det som er mest vondt å lese i spørsmålet ditt er at du skriver at selvmordstankene blir sterkere og sterkere. Dette tenker jeg at du må få hjelp til. Kanskje er det slik at du heller ønsker å flykte fra de vonde tankene og følelsene du har heller enn å være død? Det å få selvmordstanker er ofte et uttrykk for desperasjon og ulykkelighet. Mange som har hatt tanker om å ta sitt eget liv og så får det bedre forteller at de opplever livet på en helt annen måte. Slik kan det også bli for deg.

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg. Du kan velge mellom helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Du kan drøfte med dem om du trenger henvisning til psykolog. Dette vil i så tilfelle være gratis for deg. 

Det er veldig viktig at du ikke gir opp og at du ikke blir sittende alene med det du kjenner på. Det hjelper å få satt ord på hvordan du har det! Du kan også skrive med noen for å dele dine tanker. To tips er Kors på halsen eller Si det med ord

Jeg sender deg mange varme tanker - det blir bedre!! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser