Hopp til hovedinnholdet

Vennen min sliter, hva burde jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, en nær venn av meg sliter med sterke selvmordstanker og sier at livet ikke er noe for ham. Han nekter å snakke med noen fordi han mener ham takler problemene sine selv og vil ikke spre negativiteten sin med noen andre. Jeg føler at alt jeg sier gjør det verre, selv om jeg bare prøver å hjelpe. Han har tidligere kuttet seg selv og sier at han har veldig lyst til å gjøre det igjen. Han har tidligere fortalt at han sliter grunnet at han hadde en far som alltid ødela selvtilliten hans og fikk ham til å føle seg ubrukelig. Jeg vil bare at han skal ha det bra, men vet ikke hva jeg kan si for å hjelpe ham eller få ham til å snakke med noen. Har prøvd alt jeg kan komme på av ting jeg kan gjøre. Er det noe jeg burde si til ham? Hva burde jeg gjøre, tror ikke han kommer til å snakke med noen voksne?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Jeg forstår godt at du blir veldig bekymret for vennen din. 

Du er allerede en god venn for ham ved at du er der for ham, bryr deg og bekymrer deg! Fortsett med å lytte til han, støtte og forsøke å motivere ham til å oppsøke hjelp og forsøk å gjøre sosial ting sammen med han, avled han fra det som er vondt og vær sammen med han som en venn. Husk at du skal ikke være hans behandler eller være den eneste som forsøker å hjelpe han med det han sliter med. Det blir et altfor stort ansvar for deg. Det er de voksnes oppgave å hjelpe han og de voksne må vite hvordan har det nå!

Det du bør gjøre nå er å snakke med dine foreldre og/eller med helsesøster på skolen der du går om det han sliter med og det du er bekymret for. Du kan også ta kontakt med Helsestasjon for ungdom. Helsesøster/Helsestasjon vil kunne kalle han inn til en samtale og dine foreldre vil kunne informere hans foreldre om det han sliter med slik at de kan hjelpe han til å få det bedre med seg selv. Dette er ikke å sladre på din venn, men en måte du hjelper han på ved å la de voksne få vite om det han sliter med.

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg lese de og følge rådene som gis ser. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser