Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ofte tanker om at jeg ikke betyr noe

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14 år og går på ungdomsskolen. Jeg sliter en del med nederlagsfølelse, og tidligere opplevd mye ensomhet og mobbing på barneskolen. Ellers trives jeg på ungdomsskolen. Jeg opplever ofte tanker som når jeg er på en uvanlig dag der tankene tar overhånd over hverdagen. Dette gjør at jeg ikke lenger føler meg som meg selv, og kanskje oppfører meg annerledes. Det er nesten som om jeg føler noe tristhet i hodet. Ofte handler tankene om at jeg ikke betyr noe, nesten som jeg føles likegyldig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

Jeg forstår det som at du har det vanskelig nå. Du strever med en del tanker som blant annet handler om at du ikke betyr noe og at negative tanker tar overhånd i hverdagen din. 

Det er ikke helt uvanlig at ungdom kjenner på fremmede og vanskelige tanker i puberteten. Det er en tid som kan være vanskelig for mange. I puberteten skjer det mange forandringer med både kroppen og hjernen. Det er også en tid der man skal prøve og finne ut hvem man er og hvilken plass man skal ha i verden. 

I puberteten skjer det også en stor produksjon av hormoner. Hormoner kan for noen skape en del trøbbel, også med tanke på hvordan man har det. Noen ungdommer opplever at de er mye lei seg eller at de blir fort sinte. Det kan være vanskelig å forholde seg til et svingende humør! 

Du skriver at du har opplevd mobbing og ensomhet tidligere. Slike opplevelser gjør noe med et menneske. Selv om du ikke har tenkt så mye over det før kan dette nå skape vanskelige tanker hos deg. Som for eksempel at du føler at du ikke betyr noe. 

Det er mulig å endre på de tankene du har! Men det er viktig at du setter ord på dem til noen som kan hjelpe deg med å endre dem. 

Jeg tror det ville vært veldig fint for deg å snakke med noen om tankene dine. Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster har mye erfaring med å snakke med ungdom som strever med ulike ting. Ved å sette ord på det du opplever som vanskelig kan helsesøster hjelpe deg med å finne gode tanker som kan gjøre at du får det bedre. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser