Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg dra til legen uten at foreldrene mine får vite om det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg tror jeg har depressjon men er usikker. Har lyst å snakke med for eksempel lege om det, men vil gjærne være sikker på alt dette før jeg forteller foreldrene mine? Er det noe mulighet for meg og dra til legen uten at foreldre trenger å vite om det, og i så fall hvordan?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15

Å være deprimert handler om å føle seg nedstemt (trist) nesten hele tiden over  lengre tid, oftest flere uker. De som har en depresjon har i tillegg mindre energi enn ellers og kjenner betydelig mindre lyst og interesse for ting de tidligere kjente lyst og interesse for. Mennesker med depresjon strever dessuten ofte med konsentrasjonsvansker, har dårlig appetitt, sover dårlig og noen har selvmordstanker. 

Hvis du kjenner deg igjen i å være trist over lang tid så kan det være du har en depresjon. Da er jeg enig med deg i at det er klokt å kontakte lege for å få en vurdering. 

Du har sikkert en fastlege. Du kan selv ringe og bestille time og spørre om en vurdering av depresjon. Siden du er under 16 år må fastlegen selv vurdere om han eller hun må kontakte foreldrene dine. Skulle fastlegen vurdere at noe er alvorlig så er fastlegen pliktig til å informere foreldrene dine om dette ettersom de er dine omsorgspersoner og har ansvar for deg. 

Jeg vil anbefale deg å fortelle hvordan du har det til foreldrene dine, selv om du ikke har lyst. Fortell dem at du tror du er deprimert og la dem bli med til fastlegen. Foreldre kan ofte være svært god støtte i en vanskelig situasjon. 

Hvis det er slik at du absolutt ikke kan fortelle foreldrene dine om hvordan du har det kan du oppsøke helsesøster på skolen. Hun kan hjelpe deg med å vurdere om det er nødvendig å kontakte fastlegen din eller ikke. Helsesøster er vant med å møte ungdom med depressive plager og kan snakke om hva depresjon er og kanskje hjelpe deg til å finne ut av om noe i livet ditt er med på å skape de depressive vanskene. 

Jeg sender med noen artikler som jeg håper kan være til nytte.

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser