Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å bli innlagt på psykiatrisk avdeling.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Heia! Eg slit med depresjon, angst og sjølvskading, og har gjort det ganske lenge no.. Eg går te helsesøster, og folk i kommunen, men ikkje hos bup. Eg lurar på ke som ska te for at eg ska bli innlagt på psykiatrisk? Eg slitar med sjølvmordstankar, og eg følar at eg er ei fare for meg sjølv. Må eg vera henvist sjå bup for å bli innlagt? Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 

Så fint at du har tatt kontakt med helsesøster og har samtaler med henne. Helsesøstre kan være en svært god støtte hvis en strever med psykiske vansker. Du forteller at du har selvmordstanker, selvskader og er redd du kan være en fare for deg selv. Jeg synes du skal fortelle åpent om selvmordstankene og om selvskadingen til helsesøster. Snakk med henne om vanskene og om du kanskje burde henvises til BUP. Det kan høres ut fra det du skriver at det beste for deg nå er å henvises til BUP for utredning av vanskene dine og behandling der. Dette kan helsesøster hjelpe til med, men du kan også ta kontakt med helsestasjonen for ungdom eller ta med deg en av foreldrene dine til fastlegen din og drøfte henvisning til BUP med ham eller henne. 

Så til spørsmålet ditt om innleggelse på ungdomspsykiatrisk avdeling. Oftest er det slik at den beste behandlingen skjer utenom sengeavdeling (psykiatrisk avdeling) ved at ungdom går i behandling på for eksempel BUP, men bor hjemme, går på skolen og er sammen med vennene sine. Dette er oftest best fordi det vante og trygge da opprettholdes samtidig som en går i behandling. Likevel er det slik at enkelte kan trenge behandling på en sengeavdeling hvis en er til fare for seg selv, altså såkalt døgnbehandling. En behøver ikke være innskreven på BUP for å bli innlagt på psykiatrisk avdeling. Fastlegen din eller helsestasjonen for ungdom kan vurdere om du trenger innleggelse. Hvis de vurderer at du trenger innleggelse kan de henvise deg til en samtale med ungdomspsykiatrisk avdeling som avgjør om du skal legges inn på sengeavdelingen. 

Jeg sender med noen artikler som jeg håper du kan ha nytte av. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser