Hopp til hovedinnholdet

Hvem kan jeg snakke med som jeg ikke ser så ofte?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! I 2017 døde først morfar noe jeg var klar over at ville skje. Fem måneder etter (også i 2017) dør mormor noe som var totalt uforventet for meg. Jeg var fortsatt lei meg over morfar da mormor døde og ting ble bare verre. Jeg er for det meste bare lei meg på kveldene og vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg når jeg gråter. Jeg har et håp om at mamma skal høre eller merke meg men jeg sier nesten aldri i fra. Jeg har snakka med mamma men hun vet ikke at jeg gråter så ofte som jeg gjør og at jeg fortsatt gråter. Jeg har ikke grått så mye i det siste men nå har det begynt igjen. Jeg vil gjerne snakke med noen, men vet ikke hvem. Jeg kan liksom snakke med mamma men jeg synes det er vanskelig å ta det opp. Jeg vil helst også snakke med noen andre enn hun. Men jeg synes det blir rart. Er usikker på om jeg tørr. Hvem kan jeg eventuelt snakke med som jeg ikke ser så ofte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Så trist å lese at du mistet morfar og mormor. Jeg forstår at du er lei deg for det og det er helt normalt å kjenne på tristhet, savn og ha det vondt når noen nære går bort. 

Det er fint at du får til å snakke med moren din. Fortsett med det. Du trenger henne og hun kjenner deg jo godt og kan trygge, støtte og tilby trygghet. Jeg synes også du bør snakke med henne at du fortsatt kjenner deg veldig trist og at du gråter. Kanskje du kan skrive det ned og vise til henne? Det vil være en fin inngang til en god samtale med mamma. 

Det er flere du kan snakke med og som gjerne vil tilby deg støttesamtaler. Du kan gå til helsesøster eller sosiallærer når skolen er igang igjen, eller du kan gå til Helsestasjon for ungdom. De har åpent også i sommerferien. 

Du kan også benytte deg av chattetjenestene www.korspaahalsen.no eller www.soschat.no. Der kan du chatte med flinke frivillige og få støtte og hjelp.

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

Sidetmedord.no - skriv om hvordan du har det

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser