Hopp til hovedinnholdet

Er jeg overvektig?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Trener hver dag (handball og styrke). Er 15 år og spiller på et satningslag i handball ( der de beste er med) vi trener hver dag, mye løping og styrke siden vi skal på cup, og er meldt opp i en pulje med de som er 2 år eldre (!!) men jeg lurer på en ting.. Er jeg overvektig? Er 1.66cm høg, nettopp fylt 15, og veker 50kg.. er det mye?? Føler jeg er tykk.. føler meg ikke komfortabel i min egen kropp :/ sliter med følelser og tanker, har fått hjelp av helsesøster, psykolog, fastlege og BUP.. bruker også å lage kutt på Hånda (ikke så dype, bare at det blir særr og arr. Sånn domm rifter.) føler meg utestengt av venner. Har det veldig vanskelig... Sorry for at jeg skriv så mye:( håper bare på svar fort:/ er vedlig desperat!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Du er ikke overvektig! Det er det svært viktig at du forstår. Det er ikke alltid så lett å se seg selv slik man egentlig er, slik de andre ser en. Men de fysiske målene er helt klare på at du er slank! 
Det er veldig bra at du får hjelp! Når man snakker med en fagperson, kan det ta tid før man klarer å forstå seg selv, forstå tankene og hvilke følelser de gir. Hvis du klarer å være helt ærlig med psykologen, si akkurat hvordan du har det, hva du tenker og føler, og også hva du gjør, det at du lager kutt, vil bedringen komme raskere. Hvis du er ærlig slipper du å forestille deg. Da kan du være deg selv. 
Det er sånn at før du føler noe har du tenkt. Det er på tankestadiet at du kan endre hva du føler, ved å tenke annerledes. Det er derfor viktig at du opprettholder avtalene med psykologen, selv om du ikke merker rask endring. Endringen i hvordan du har det, vil komme etterhvert som du blir bedre kjent med deg selv, forstår deg selv bedre. 
Kan du snakke med en av vennene dine og fortelle hva du sliter med? Da kan det være at du får støtte og omsorg og at du ikke blir utestengt. Tenk gjennom hvem av vennene som er omsorgsfull og snill. Du kan si at du vil snakke om noe viktig. Sikre deg at dere har god tid. Så kan du si at du strever og har det vanskelig, og at du trenger henne som venn. Dere kan kanskje finne på ting etter trening, gjøre ting sammen som er hyggelige? Da slipper du å streve den tiden du er med henne og du vil også få det å glede deg til.
Snakk også med de hjemme om alt du strever med og tenker på. Hvis det er vanskelig, kan du vise de utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å si så mye.  
Arbeid med å være glad i deg selv! Du er viktigst for deg selv og du skal ha gode, glade dager!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse