Hopp til hovedinnholdet

Jeg får så vondt inni meg når vi møter kjærestens tidligere partnere.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Har kjæreste (vært sammen 1 år). Men jeg sliter mye med å glemme at han har gjort ting med andre jenter før meg. Disse er i nærområdet som gjør at jeg og vi har møtt på disse jentene flere ganger. Jeg får alltid fryktelig vondt inni meg og synes det er vanskelig når disse tankene kommer. Jeg klarer ikke legge de fra meg, tanken på at han har gjort like mye med andre jenter er ikke gøy. Håper på hjelp og tips!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Så hyggelig at du og kjæresten din har valgt å holde sammen i over ett år. Det betyr jo at han har valgt deg fremfor de andre, og det er en viktig tanke å holde fast ved.

Men jeg forstår at du kjenner på vonde følelser om du hele tiden plager deg selv med å bruke tid på tanker om det han har gjort med jenter før deg. Det er jo både unyttig og plagsomt, derfor er det bra at du ønsker råd om tips.

Sjalusi er en naturlig følelse, når en opplever at forholdet til noen som betyr mye for en, er truet. Det er en følelse som oppstår når ens posisjon som "den viktigste" står i fare. Jo større man vurderer faren for å miste den andre, jo sterkere blir reaksjonen. Denne faren kan være reell, eller den kan være innbilt. Hvor lett sjalusien vekkes; varierer fra person til person, og fra forhold til forhold. Det er også naturlig at sjalusi kan vekkes når en blir minnet på sine tanker, ved at en f.eks. møter på eks partnere.

Er det slik at du ikke opplever deg som den viktigste personen for kjæresten din, som er det som gjør deg usikker? Eller er det din usikkerhet på deg selv som en person som er verdt å elske? Mange som sliter med lavt selvbilde, kan ha tanker om at en ikke har noen verdi og tviler på at andre virkelig kan elske en. Derfor kan det være til god hjelp å styrke sin egen selvfølelse. Det kan en bla. gjøre ved å ha en positiv og oppmuntrende dialog med seg selv. 

Når det gjelder å få kontroll på sjalusien, er det viktig å innse at det er tankene som påvirker ens følelser. Og det er jo akkurat det du beskriver, nemlig at du tenker på hva han har gjort med disse jentene tidligere. Og det som har skjedd i fortiden, er det ikke mulig å endre, det må en akseptere.

Derfor ligger løsningen i å ta litt kontroll på ens egen måte å tenke på. Lær deg først og fremst å kjenne igjen når tankene som gir sjalusi dukker opp og forsøk å gi dem minst mulig oppmerksomhet og tid.

For det er fullt mulig for deg å styre hva du bruker tid til å tenke på. Du kan aktivt oppsøke andre tanker som er mer positive for deg hvis de sjalu tankene kommer over deg. La de sjalu tankene komme inn i oppmerksomheten din og se på dem som skyer som driver forbi over himmelen og ut av oppmerksomheten igjen. Hvis en negativ tankesky stopper opp i oppmerksomheten din, så kan du iverksette tankestopptiltak. Tankestopp gjør du ved å aktivt fokusere på noe annet. Enten ved å mentalt oppsøke andre tanker eller ved og bruke hjelpemidler som TV, internett, musikk, andre omkring deg eller utføre en aktivitet som krever all din oppmerksomhet. Positive tanker og følelser om seg selv bygger selvbilde.

Og husk også at det er deg han har valgt som sin kjæreste. Og det må du gjenta for deg selv så mange ganger at du tror mer på denne tanken enn de tankene som skaper sjalusi. Og når det gjelder tillit og det å stole på noen, så er det et valg du må gjøre selv. Alt annet er umulig. Mistillit er en vond følelse, men det er du som har ansvar for følelsene dine. Han kan ikke ha det fulle ansvaret for at du ikke skal føle på sjalusi eller mistillit, men han har et ansvar for å vise hensyn, være ærlig og åpen og følge de regler dere har satt for forholdet.

Ta derfor ansvar for dine følelser og vær åpen med din kjæreste på at du kjenner på sjalusi, men ønsker å gjøre noe med det. Kanskje det kan føre til at han blir mer forståelsesfull og ærlig og kan bedre tåle din sjalusi. Vær tålmodige og rause med hverandre og tillat dere å prøve og feile. 

Hvis du fortsatt er usikker og har det dårlig, kan det være lurt å snakke med noen om dine tanker og følelser. Du bør selvfølgelig forsøke å ta opp med kjæresten din hva du føler og tenker, men snakk gjerne med noen andre som du stoler på også. Da kan helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. være en du kan snakke med.

Du kan også lese mer om temaet sjalusi i denne artikkelen. Og sjekk ut de andre artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Sjalu på tidligere partnere?

En jente sitter på gulvet og ser trist ut, mens hun holder den ene hånden i håret sitt. (www.colourbox.com)

Det å bli sammen med noen er spennende og fylt med mange gode følelser. Etterhvert som man blir bedre kjent kan det likevel dukke opp informasjon om partneren som det er vanskelig å takle.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

Sykt sjalu

Ei jente og en gutt sitter ved et bord, og jenta ser ned i bordet og holder den ene hånden til pannen sin, mens gutten sitter og peker og prater med jenta.(www.colourbox.com)

Stoler ikke kjæresten din på deg? Beskyldninger om utroskap? Får du ikke ha venner av det motsatte kjønn? Her får du råd til hva du bør gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser