Hopp til hovedinnholdet

Konstant tristhet og tomhet inni meg.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, så jeg vet ikke om jeg lot det her i riktig sted. Men det får dere nok se på. Så helt ærlig jeg vet ikke hva jeg har lyst til å snakke om. Men det er bare det at jeg føler en konstant tristhet og tomhet inni meg. Og det jeg er mest redd for er at jeg ikke vet alltid hva jeg er trist for. Liksom det ene øyeblikket er jeg veldig glad og i det andre føler jeg at det er en stor grå sky over meg, men jeg vet ikke hvorfor. I tillegg så holdte jeg på med en gutt, men han endte ting. Og nå? Jeg ikke klart å gjøre en dritt uten at han kommer i tankene mine. Og altså jeg klarer bare ikke det her lenger, jeg klare for faen ikke å puste uten at jeg føler at en kald og frosen kniv stikker i hjerte mitt. Og ingen skjønner, vennene mine tro jeg liker han, du kommer over det sier de. Men jeg elsker han. Han er alt jeg ønsker. Jeg er villig til å gi opp absolutt alt bare får å være med han. Over alt her på jorden, har jeg aldri elsket noen så mye som jeg elsker han. Hjelp vær så snill

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanlig med humørsvigninger i puberteten. Det henger sammen med at dine hormoner er i full sving akkurat nå. Dersom du har andre bekymringer eller vansker å tenke på vil dette også være med på å få humøret til å svinge ekstra.

I tillegg har du kjærlighetsorg. Da er det naturlig at humøret får opp og ned og at man er lei seg når man har kjærlighetsorg. Kjærlighetssorg gjør fryktelig vondt, men heldigvis kommer man til slutt over det. Noen bruker lengre tid enn andre, men man kommer over sorgen til slutt.

Det er mange ulike måter å takle en kjærlighetsorg på, og det handler mye om å ta tak i seg selv og følelsene sine, og ikke la dem ta overhånd. Det kan ta tid å komme over en kjærlighetsorg. La deg selv få lov til å gråte og sørge over at det ikke ble dere, men la deg selv også få lov å ha noen pauser der du "tvinger" deg til å gjøre hyggelige ting.

Det er dessverre ingen vidunderkur for kjærlighetssorg, men ikke fortreng følelsene dine, de forsvinner ikke av den grunn. Det er vanlig at man tenker på bare de gode stundene man har hatt sammen. Når du tenker på han kan du også ta med de negative egenskapene hans.

Hvis du bestemmer deg for det, vil du komme fortere over han enn om du pleier og steller med de gode minnene. Følelsene vil blekne etterhvert. Tiden jobber med deg. Erkjenn at dette kan ta tid, men at det faktisk vil gå over. Prøv å unngå han så mye som mulig. For en periode kan det også være lurt å holde litt avstand.

Gjør ting som du liker og vær sammen med venner som bygger deg opp og gir deg positiv bekreftelse. Selv om du kanskje bare har lyst å være for deg selv, så tving deg til å være sammen med andre. Det kan få deg til å tenke på noe annet.

Fysisk trening kan også være en fin måte å komme seg over bruddet. Hvem har vel tid til å sørge mitt i en løpetur eller trene styrketrening? Når man trenger blir også kroppens naturlige lykkestoff (endorfiner) utløst. Fysisk trening kan også hjelpe på det mentale, og det kan bli lettere for deg å komme deg videre i ditt liv.

Vi vet at det også hjelper å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Det hjelper å snakke om det som er tungt og vanskelig, og ikke minst kan det forebygge slik at problemet blir større. Du kan snakke med dine foreldre, en slektning eller helsesøster på skolen.   

Jeg ønsker deg all lykke til!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser