Hopp til hovedinnholdet

Hvem kan se min journal?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Hvordan fungerer det der med journal og å gå til psykolog og være innlagt? Hva er det som skrives i journalen? Skriver de på innleggelser også i journalen? Vil andre helsepersonell kunne lese alt man sier til psykologen gjennom journalen? Kan man spørre hos psykologen om å få lese i journalen selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Hvis du går til en psykolog som er tilknyttet et sykehus (som DPS) så vil journalen din bli liggende i sykehuset sine pasientjournaler. Det samme gjelder hvis du blir lagt inn på sykehuset. Pasientjournalen for psykiske innleggelser er låst for de som ikke skal behandle deg for dine psykiske plager. Det er derfor ikke lov å gå inn å lese om det psykologen din skriver uten at det er viktig for å hjelpe deg med din psykiske tilstand. Hvis man gjør det vil det være synlig, og man kan se hvem som har lest din journal.

Kommer du på sykehuset med brukket ben har ikke den legen lov å se på det som er skrevet da du var lagt inn for psykiske plager. Dette vil være låst for andre. 

Alle har rett til å se journalen sin og alle har rett til å se hvem som har lest journalen sin. Du kan derfor be om dette hvis du ønsker det. Du kan også be om at deler av journalen din kan bli sperret for enkelte helsepersonell. Du kan lese litt mer om innsyn i pasientjournalen din her. 

Det er strenge regler for hvem som kan se i journalen din. Det kan få alvorlige konsekvenser for helsepersonell som bryter disse reglene. Du kan lese litt mer i artikkelen under svaret her. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser