Hopp til hovedinnholdet

Slapp, trøtt og dårlig matlyst - hva er grunnen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Nå i det siste så har jeg slitt med å stå opp om dagene. Jeg har også mistet matlysten og treningsmotivajonen. Hva er grunnen til dette? For jeg er egentlig en jente som er veldig glad i trene og spise mat. Men i det siste har jeg ikke orket noe av delene? Jeg trenger å vite hva dette er, og noen tips om hvordan jeg kan forandre på dette. For jeg vil ikke ha det sånn

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du beskriver er nok gjenkjennelig for mange. Det at man er ekstra trøtt, sliten og uopplagt er noe som de aller fleste opplever i perioder. Noen ganger kan dette henge sammen med at det er ting i livet som tapper en for energi, enten det er tanker og følelser en sliter med eller at mye energi går med til konflikter eller andre vanskelige ting i livet. Har man det vanskelig med foreldre, venner eller andre nære personer, så kan dette gå utover både matlyst, søvn og motivasjon til å gjøre ting som en vanligvis liker. Kanskje er noe av dette gjenkjennelig for deg?

Noen ganger er kan det være vanskelig å finne en bestemt årsak til at en føler seg slapp og sliten. Hvis en føler seg ute av sin egen form og dette ikke går over, så anbefales det å ta en tur til fastlegen. Fastlegen kan ta en blodprøve og gjøre noen generelle undersøkelser (som å sjekke puls og blodtrykk), for å sjekke at det ikke er noe kroppen mangler eller feiler fysisk. Jern- og vitaminnivå blir f.eks undersøkt ved hjelp av blodprøve, for lave nivåer av dette kan nemlig virke inn på fysisk form. 

Så hva kan du selv gjøre for å føle deg bedre igjen? Først og fremst, ikke fortvil, dette kan gå over av seg selv. Hvis ikke, så er det mulighet å få hjelp. Tenk på om det er noe i livet ditt som gjør at du blir tappet for energi og matlyst. Er du fornøyd med hvordan du har det? Med venner, med familie og andre? Trening og fysisk aktivitet gir energi og det gjør godt med mat etterpå. Så hvis du greier å pushe deg selv til å være litt fysisk aktiv igjen, så vil kanskje noe av energien og matlysten komme tilbake. Blir det ikke bedre etter 2-3 uker, så bør du ta en tur til fastlegen for noen enkle undersøkelser. Det er gratis å gå til fastlegen fram til en er 16 år gammel. 

Håper formen kommer tilbake. Riktig god sommer!

Vennlig hilsen legen, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser