Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 13 år og har i det siste blitt lei meg uten grunn

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 13 år og har i det siste blitt lei meg uten grunn. Det skjer ofte når jeg er alene (som feks når jeg skal legge meg) da begynner jeg å tenke på alt mulig rart og bli lei meg for ting som egentlig ikke er problemer...Det verste med dette er at jeg ikke har noen å snakke med det om. Hvis jeg først sier noe om det så er det via sosiale medier. Jeg har aldri sagt det ordentlig til vennene mine for jeg får det ikke til på en måte... har dere noen tips til hvordan jeg kan tenke på andre ting eller hvordan jeg kan si til vennene mine at jeg ikke alltid har det så bra?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss!

Jeg forstår at du er inne i en periode der du føler at du ikke har det så bra. Du har behov for å snakke med noen om hvordan du har det, men du synes det er vanskelig å gjøre det.

Jeg tenker at det du forteller faktisk er ganske vanlig å kjenne på for en jente på din alder. Det er bra at du skriver dette til oss og ber om råd - og jeg har lyst å begynne med å fortelle deg følgende: 

Når man er i puberteten er man midt inne i en enorm biologisk forandring som styres av hormoner. Hormonene gjør at det blir mer av noen signalstoffer som gir beskjeder og setter i gang prosesser i bestemte deler av kroppen som gjør at jente blir til kvinne, og gutt blir til mann. Disse hormonene fører også med seg forandringer på det følelsesmessige og sosiale plan. De fleste opplever store humørsvingninger, og man kan lurer på om man kanskje er gal fordi man er oppfarende, sur og lei, og ikke helt har kontroll på hvordan man oppfører seg. Jeg tenker at mye av det du opplever, handler om hormonene dine.

Når vi har det vanskelig er det faktisk sånn at det hjelper å snakke med noen. Du sier at du ønsker noen å snakke med om dette og du nevner blant annet vennene dine.  Det er forståelig at det er vanskelig å "komme i gang" med en sånn samtale. Hvis det er problem for deg kan du jo gjerne vise dem det du har skrevet til oss? Da slipper du å si det med egne ord og samtalen kan lettere komme igang. Du skal bare se at flere av vennene dine innimellom kjenner på det samme som deg - og så er det faktisk helt normalt.

Jeg synes også at du skal fortelle dette til foreldrene dine - de kan også hjelpe deg. Du kan og snakke med helsesøster på skolen din. Helsesøster er vant til å snakke med ungdom om slike ting, og hun kan gi deg råd og hjelpe deg å sortere alle tankene som kommer.

Du ber om tips til hvordan du kan la være å tenke sånn. Det som er greit er å sørge for å ikke være for mye alene hvis man er trist. Du sier at for deg er dette verst når du skal legge deg. Da er det viktig å planlegge i forkant andre gode ting du kan tenke på hvis du begynner med negativ grubling. F. eks - er det noe du ser frem til eller gleder deg til? Skal du gjøre noe kjekt i sommer ? har du opplevd noe gøy med vennene dine? Her må du selv finne frem gode tanker eller minner. Da har du på en måte en plan og kan lettere "tvinge deg selv" til å tenke gode tanker i stedet. 

Husk at dette sannsynlig er en periode du er inne i nå i forbindelse med pubertet og at det kommer til å gå over. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg - ønsker deg det beste og lykke til!

Lykke til!

 Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser