Hopp til hovedinnholdet

Sliter med negative tanker som ikke vil bort

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg føler at alt jeg gjør bare er feil, og at ingen liker meg lengre selv om jeg ikke tror det er sånn. Jeg har mange venner m, men jeg sliter veldig med disse negative tankene som er der hele tiden og som ikke vil bort. Jeg føler alltid jeg trenger bekreftelse fra alle om at jeg er bra nok og det er veldig slitsomt. Hvis jeg for eksempel har sendt en snap eller en meldig til noen og jeg ser at de har sett den men ikke svarer får jeg veldig angst og begynner å lure på hva som er galt med meg. Jeg liker en gutt, og når han bare åpner men ikke svarer blir jeg ganske lei meg fordi jeg tror han snakker med en av mine bestevenniner. Da begynner jeg ofte og lure på hvasom er galt med meg og ikke henne. Jeg syns det er veldig slitsomt å ha sånne tanker. Hva bør jeg gjøre?

Besvart 24.06.2018 12:22
 

Svar
Hei

Så bra at du skjønner at de tankene du har kanskje ikke stemmer med hva andre tenker om deg. Det er et godt utgangspunkt til å få det bedre.

Selvtillit handler om hva du tror at du kan klare og selvfølelse handler om hvordan du tenker at du er som menneske. Mange på din alder er usikre på om de er bra nok og hvordan de blir oppfattet av andre. I puberteten utvikler man seg fort og du har kanskje oppdaget at du plutselig forstår mer og grubler mye. Det er normalt og handler om at du nå forstår mer av at du og andre kan oppfatte samme situasjon på ulik måte. Jeg tror mange kjenner på en usikkerhet på sosiale medier på snap. I sosiale medier får man gjerne ikke sjekket ut hvordan et budskap blir oppfattet, og man prøver å tolke hva andre mener og tenker ut i fra hvordan de reagerer på en snap for eksempel. Noen svarer på alle snapper og noen svarer aldri. Noen åpner en snap når de ikke har tid til å svare og noen svarer på alle snapper de får. Kanskje du forventer at andre skal svare på den måten du kjenner at det er naturlig å svare?

Tenk igjennom hvor mye du vil bruke snap hvis det er slitsomt å forholde deg til svarene du får eller ikke får. Les litt i vedlagt artikkel om selvtillit og selvfølelse. Du må nok gjøre mye av jobben selv hvis du skal endre tankegang. Gjør ting du liker og føler at du får til. Tren og hold kroppen i form, pass på at du får nok og god søvn og pass på å spise sunn mat med jevne mellomrom. Det at du passer godt på deg selv kan hjelpe deg til å tåle usikkerhet og styrke troen på deg selv.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser