Hopp til hovedinnholdet

Jeg holder følelsene mine inni meg og er lei av å være sterk.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er lei av at man skal være sterk. Jeg holder alltid mine følelser inne, og er for redd til å slippe de ut. Jeg føler meg håpløs

Besvart 26.06.2018 08:09
 

Svar
Hei jente 16

Det å holde følelsene inni seg og ikke snakke om dem, enten de er gode følelser eller vonde følelser, anses ofte som å være stek. Jeg synes det er godt å høre at du er lei av å holde følelsene inni deg. Det betyr at du ønsker en forandring, ønsker å bli mindre redd for å snakke åpent om hva du føler. Psykologisk sett kan en si at det er mye sterkere å klare å snakke om følelser og å snakke om hvordan en har det, også når en har det vondt. Det krever mot og kan ses på som en styrke. Dessuten tror jeg ofte en får bedre kontakt med andre mennesker når en våger å fortelle hva en føler og hvordan en har det. Da kommer en nærmere andre, sånn følelsesmessig, og andre tør å åpne opp for hva de føler. 

Jeg vil anbefale deg å forsøke, litt etter litt, å snakke om hva du føler og hvordan du har det. Dette kalles eksponering, eller psykologisk trening. Begynn med noen du stoler på og er nær slik som en god venn, foreldre eller søsken. Du vil raskt oppdage at det ikke er så farlig og at en blir godt likt når en åpner seg. 

Synes du det er veldig vanskelig å åpne deg om følelsene dine kan du kontakte helsestasjonen for ungdom og snakke om dette. Du kan også forsøke å åpne deg litt mer i sommer og så kontakte helsesøster når skolen begynner. På helsestasjonen eller hos helsesøster kan du drøfte hva det er som gjør at du er redd for å fortelle hvordan du har det og hva som skal til for å være mer åpen.

Jeg sender med noen artikler som jeg håper vil være til nytte.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser