Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med depresjon, angst og selvskading

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med depresjon, angst og selvskading, og jeg har slitt med dette i snart to år. De nermeste vennene mine vet om det, men jeg tør ikke å fortelle foreldrene mine om det for de skjønner ikke at det er noe som heter psykisk lidelse og at det ikke bare er å knipse med fingrene og så er du frisk. Jeg har lest at det skal hjelpe med å trene, for å bli kvitt depresjonen men jeg har ikke energi til dette. Jeg vet bare ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14,

Takk for at du skriver inn til oss her på ung.no når du strever sånn.

Jeg synes det er leit at du strever sånn med både angst, depresjon og selvskading. Du skal vite at det finnes god hjelp å få for alle strevene dine. Derfor er det viktig at du snakker med noen voksne om at du har det vondt og leit. 

Jeg vil først og fremst anbefale deg å snakke med foreldrene dine. Be foreldrene dine om en samtale, fortell dem hva du strever med og hva dette gjør med deg. Fortell om selvskadingen din, og fortell at du trenger hjelp. Foreldre ønsker ofte barna sine det beste, og kan være gode støttespillere. Noen ganger kan foreldre si ting som "det går bedre", eller "du må bare slutte å tenke sånn, eller gjøre sånn og sånn så blir alt bra igjen" eller "det går over etter en stund". Dette er ofte en måte de forsøker å hjelpe deg på, samtidig som det ikke føles ut for deg som om de forstår deg når de sier sånne ting. Da kan du si at du skjønner at de vil deg det aller beste og at du skal ha det bra, men at du trenger hjelp for å få til dette. Du har strevd med angst, depresjon og selvskading i to år nå, og noe nytt må skje sånn at du kan få det bedre. Jeg legger ved noen artikler som hvordan man kan snakke med foreldrene sine om vanskelige ting, som jeg tror du kan finne nyttig.

Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. Du kan også snakke med fastlegen din. Både helsesøster og fastlege har god erfaring med å lytte til ungdom som strever. Fastlegen din kan også henvise deg videre til behandling hos psykolog ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Et annet alternativ er å ringe gratis til Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. Der vil du kunne få god støtte av dyktige rådgivere.

Jeg legger avslutningsvis ved noen artikler som handler om angst, depresjon og selvskading og om hvordan man kan jobbe med dette selv. Jeg tror disse kan gi deg noen gode innspill på hvordan du kan begynne å få det bedre. 

Jeg ønsker deg lykke til videre, jente 14. Ta godt vare på deg selv.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser