Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker mye på hvorfor jeg er her. Hva burde jeg gjøre?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, vet dere har stengt, men jeg klarer ikke å slutte å tenke på hvorfor jeg er her. hva er poenget med å leve? Jeg har gått gjennom for mye med meg selv til å forstå at det er godt å leve. Jeg har venner, kjæreste, familie, men alle dør en gang uansett. Jeg sliter med mentaliteten og tankene mine. Jeg går hver dag og later som om det går bra, når jeg egentlig ser på alt og ikke forstår vitsen med å være her. Hva burde jeg gjøre? Jeg vet ikke om jeg holder ut så veldig mye lenger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss her i ung.no.

Jeg blir bekymret for deg når du skriver at du ikke ser noen poeng med å leve. Du skriver at du sliter mentalt og med tankene dine, og går hver dag og later som det går bra med deg. Det høres veldig vondt og vanskelig ut for deg.

Det er viktig at du søker hjelp for å forstå litt mer av hva du plages med og hvorfor det er slik for deg. Du skal ikke ha det sånn som du har det nå og du skal heller ikke være alene om å ha det så vondt.

Jeg vil anbefale deg å gå innom Helsestasjon for ungdom og be om støttesamtaler der. De har åpent nå i sommerferien og vil gjerne hjelpe deg. Der kan du og helsesøster finne mer ut av hva dette handler om og se om dere to klarer å endre på tankene dine og få deg til å føle deg bedre.

Dersom det ikke hjelper deg, så synes jeg du skal gå til fastlegen din og be om en henvisning til BUP.

Du kan alltids ta kontakt med Alarmtelefon for barn og unge på tlf 116 111 eller bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no eller www.soschat.no. Der finner du flinke frivillige, som gjerne vil lytte til deg, forsøke å forstå og hjelpe deg. 

Jeg har lagt ved noen artikler til deg, som jeg ber deg om å lese. Forhåpentlig så finner du noen gode råd der, som du kan prøve ut.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser