Hopp til hovedinnholdet

Føler meg nedfor og lei, har tanker om døden, vil vekk fra alle og er "tom"

Jente 14 år
 

Spørsmål

Dere for bestemme hvor krise dette er, men jeg føler meg litt lost. I det siste har jeg følt meg veldig nedfor og lei. Jeg har tenkt mye på om hva som hadde skjedd hvis jeg ikke fantes lenger og har hatt mye tanker rundt døden. Jeg har hatt lyst til å komme meg langt vekk fra alle. Har ikke lyst til å være sosial med venner og blir stressa av tanken på å være sammen med andre. Jeg føler meg litt «tom» på en måte. Jeg føler liksom ingenting, men samtidig føler jeg alt på en gang. Jeg har lite motivasjon og tingene som før var gøy er nå bare slitsomt og ikke gøy i det hele tatt. Hva feiler det meg? Hvordan skal jeg få disse tankene ut av hodet mitt?

Besvart 25.07.2018 12:14
 

Svar
Hei, jente 14 år

Fint at du skriver til ung.no nå som du føler deg lost og nedfor. Du har tanker om døden og lurer på hva som hadde skjedd dersom du ikke fantes lenger. 

Du forteller om flere symptomer: tanker om døden, nedsatt interesse for venner/sosialt, "tomhetsfølelse", at du ikke føler noe og mye samtidig, lite motivasjon til ting som før var gøy.

Du spør hva som feiler deg og det kan jeg ikke svare på over internett fordi vi ikke har hatt en skikkelig utrending og samtale. Mange av symptomene du forteller om er imidlertidig vanlige hos mennesker som er inne i en depresjon. Jeg tror det er viktig at du tar kontakt med noen som kan finne ut av dette sammen med deg. 

For å få hjelp til å finne ut hva som skjer med deg kan du ta kontakt med følgende: 

Fastlege

Helsestasjon for ungdom

Det er kjempefint dersom du kan fortelle foreldrene dine hvordan du har det slik at de kan hjelpe deg. Ofte så hjelper det å bare få satt ord på hvordan man har det. 

Det er ikke så lett å svare konkret på hvordan du skal få disse tankene ut av hodet ditt. Hjernen vår er laget slik at den produserer tanker konstant. Husk at tanker er tanker og at tankene ikke trenger å ha noe med virkeligheten å gjøre. I vanskelige perioder så vil typisk hjernen produsere tyngre, vanskeligere og mer triste tanker. Dette er et symptom på en vanskelig periode og det er viktig å vite at tankene som sagt bare er tanker og ikke nødvendigvis realitet. 

Gi beskjed til de rundt deg om hvordan du har det og ta kontakt med noen som kan hjelpe deg. Sender deg en god klem og ønsker deg lykke til! 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser