Hopp til hovedinnholdet

Vil ta livet mitt, har hatt det tøft over lang tid.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 15 snart 16. Har sett det er flere innlegg om dette temaet, men følte ikke at «det snakket til meg», så velger å spørre dere. Kort oppsummert, jeg vil ta livet mitt. Jeg har en utrolig tøff og vanskelig fortid som har gjort at jeg nå i dag sitter med en lang liste med psykiske lidelser, som psykose/(mild schizofreni), bipolar lidelse, PTSD og en utrolig sterk angst. Jeg har kjempet hver dag i 5 år mot disse diagnosene, går til behandling hver uke + har vært innlagt på et 3 måneders langt opplegg. Jeg passer rett og slett ikke rollen som menneske, og det er det flere som har sagt om min posisjon. Jeg virkelig HATER verdenen vi lever i dag, og jeg vet at jeg kommer til å slite resten av livet mitt. Jeg har fortalt litt om disse tankene og BUP vet at jeg har selvmordstanker (min nærmeste familie og), men jeg har så utrolig mange andre problemer så det blir aldri gjort noe med, klarer heller ikke å si det til noen igjen. Hva bør jeg gjøre? Trenger GODE tips... klem

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente på 15 år

Takk for at du skriver til ung.no i denne vanskelige situasjonen. Det er vondt å lese at du har det så tungt. Jeg forstår godt at du er sliten av å ha hatt det så vanskelig over lengre tid. Det er veldig slitsomt å ha flere psykiske lidelser over tid. Det å ha for eksempel angst over tid fører til at vi mennesker blir veldig slitne i kroppen og dette går også utover tankene og følelsene vi har.

Når du nå forteller at du ønsker å ta ditt liv så forstår jeg deg slik at du ønsker å rømme vekk fra det som er vondt. Du er sliten av å ha det som du har det - og ønsker ikke å ha det slik. Dette er tanker som er forståelige når man har det veldig, veldig tungt. Det er likevel slik at veldig mange som har selvmordstanker egentlig ikke ønsker å være døde, men de ønsker å komme seg vekk fra situasjonen fordi den er så vond. Kanskje er det også slik for deg.

Det er viktig at du forsøker å sette ord på hvordan du har det til de som hjelper deg i BUP og også gjerne din nærmeste familie. Det hjelper å sette ord på hvordan man har det og bare dersom du åpner deg om hvordan du har det så har de som er rundt deg sjans til å hjelpe. De kjenner også bedre til situasjonen din og kan gi deg mer konkrete råd siden de følger deg opp hver uke. På generelt grunnlag så er det flere ting som kan beskytte mot, eller bedre, ulike psykiske lidelser. Det handler spesielt om samtaleterapi (som det høres ut som du allerede får) men også det å holde seg i aktivitet med å f.eks gå tur, drive med en hobby, lytte til musikk, være med personer som er bra for oss og lignende. Her blir det ikke så lett å gi råd fordi jeg vet ikke hva som er dine interesser og ressurser. Dette er det nok igjen lettest å finne ut av sammen med de på BUP eller de hjemme. 

Dersom du ønsker å snakke med noen andre enn de du allerede snakker med er det mange som benytter seg av tilbud som Kors på halsen eller Si det med ord.

Selv om det kjennes håpløst nå så er det ikke slik at vonde tanker og følelser varer evig. Det viktigste er at du holder ut og at du forteller til de som hjelper deg hvor vanskelig du har det. Jeg tenker at siden du skriver til ung.no og også møter til behandling på BUP så vet du innerst inne at det finnes hjelp å få. Lytt til den stemmen i deg som forteller deg at du skal velge livet og ikke at du skal ta ditt liv.

Jeg ønsker deg alt godt og håper du snart får det bedre og kjenner at livet er lettere å leve. Sender deg en god klem! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser