Hopp til hovedinnholdet

Har dårlig samvittighet fordi jeg har stjålet fra andre før

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Det er nor jeg har gjort som jeg tenker veldig mye på og har kjempe dårlig samvittighet for. Da jeg var mindre Ig gikk i kanskje 5-6 klasse hadde jeg en tendens til å stjele ting, eller bare penger, fra andre. Jeg stjal kanskje 150kr fra broren min, og 50kr fra papa og husker godt at jeg stjal 1000kr fra mormor. Og ganske mange småpenger fra bestevenninnen min. Og nå har jeg så dårlig samvittighet og det går ikke en dag uten at jeg tenker på dette. Jeg skulle ønske jeg aldri hadde gjort det og jeg prøver å tilgi meg selv men får det ikke til. Kan jeg egentlig tilgi meg selv for dette? Eller er dette noe jeg må tenke på for resten av livet. For jeg kommer aldri til å greie å fortelle dette og si unnskyld til dem det gjelder. Det klarer jeg ikke. Men jeg føler meg som en mislykket person som aldri kommer til å oppnå noe. Jeg vet ikke om noen andre som har gjort noe så fælt som dette. Hjelp meg :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du har dårlig samvittighet. Det betyr at du vet forskjell på rett og galt. Du er ikke mislykket, og klart du kommer til å oppnå noe.

Det viktigste er at du ikke stjeler igjen. Du er ikke alene om å ha stjålet noe når du var liten. Du trenger ikke si at det du gjorde er greit. Men du kan akseptere det du har gjort og tenke at du har lært noe av det. Om du kan tilgi deg selv er det bare du selv som kan svare på. Du må ikke tenke på det resten av livet. Men det er ikke sikkert du glemmer det. Sannsynligvis blir det mindre plagsomt å tenke på det du gjorde etterhvert. Du var et barn og kanskje litt for mye styrt av impulser uten å forstår rekkevidden av det du gjorde. Nå forstår du mer og jeg får inntrykk av at du tenker at det er en dårlig ide å stjele. Når du er over 15 år forventes det at du har lært hva som er rett og galt. Da kan du bli straffet hvis du blir tatt for å stjele.

Hvis du ikke klarer å legge bort tanken på deg du gjorde så må du kanskje ordne opp. Du kan spare penger og gi tilbake det du tok når du var liten. Da vil du mest sannsynlig møte respekt og forståelse. Tenk over hva du trenger å gjøre for din egen del.

Snakk eventuelt med noen om det. Kan de voksne hjemme hjelpe deg å ordne opp? Det er forståelig at det kan være flaut og vanskelig å si i fra. Men det er også modig å ordne opp. Det viktigste er likevel at du ikke stjeler igjen. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gjort noe dumt? Tilgi deg selv!

Gutt som grubler (colourbox.com).

Har du gjort noe du angrer på, som å såre en kjæreste eller svikte en venn? Sammen skal vi finne en måte du kan tilgi deg selv.

Skrevet av ungdomsjournalist Emilie

Les mer

Samvittighet, en fin ting?

Samvittightet (colourbox.com)

Samvittighet er noe vi kjenner inni oss, en følelse eller tanke om hva som hjelper oss med å skille på hva som er rett og galt.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser